76 четения

Апелативният съд потвърди 5 г. затвор за непълнолетен, удавил братовчед си в Дунав

Апелативният съд потвърди присъда от 5 г. затвор за 17-годишен, който удави миналия август братовчед си в река Дунав. Втората съдебна инстанция обаче е преценила, че момчето трябва да лежи при общ режим, а не при строг, както бяха решили окръжните магистрати. Остава в сила и определената кръвнина от 200 000 лева, които трябва да се платят на двамата родители на погубеното хлапе.

Драмата се разиграва на 21 август 2018 г. в Дунав край Вардим. Тогава четири момчета отиват на реката. Антим обаче не можел да плува и не искал да се къпе. Независимо от това братовчед му Владислав го натискал във водата, докато спре да мърда. После се прибрал в дома си и дни наред казвал, че не знае къде е братовчед му и не го бил виждал. Пред полицията на 28 август той обаче си признал всичко. Владислав е ученик, проявявал агресивно поведение към по-малки ученици, и е регистриран в Детска педагогическа стая в полицията в Свищов за извършени системни противообществени прояви. Според обвинението в един момент той извикал едното момче и го накарал да хване 16-годишния Антим за едната ръка, за да се пошегуват с него, като го завлекат в реката. Двамата започнали да го влачат навътре, въпреки протестите, несъгласието и опитите на момчето да се измъкне. Когато водата стигнала до врата на Антим, братовчедът продължил сам да го влачи и бута откъм гърба още десетина метра навътре към по-дълбокото. Там натиснал няколко пъти надолу главата му, като от това момчето се нагълтало с вода. Антим викал за помощ и се опитвал да се задържи над повърхността на водата, но Владислав се отдалечил и излязъл на брега. Едното от момчетата, като видяло, че Антим се дави, направило опит да го спаси, но не успяло. Тримата излезли от реката, като наблюдавали как тялото потънало. После Владислав хвърлил дрехите на тридесетина метра от мястото, където станало удавянето, и предупредил останалите да не казват на никого за станалото.

На 22 август Антим бил обявен от родителите си за общодържавно издирване. В хода издирвателните мероприятия Владислав и момчетата не споделили пред полицейските служители нищо за станалото. На 23 август в река Дунав в близост до с. Вардим трупът на удавеното момче бил открит. Едва пет дни по-късно Владислав си признал какво е сторил. Присъдата на Апелативния съд подлежи на обжалване пред ВКС.

Н. ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!