Общество

Инициативата „Археология в куфар“ зарадва второкласници в ОУ „Димитър Благоев

ДИРЕКТОРЪТ НА РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИВАН ЦЪРОВ И НЕГОВИЯТ КОЛЕГА ИЛИЯН ПЕТРАКИЕВ гостуваха миналия ден на II „б“ клас в ОУ „Димитър Благоев“. По покана на класния ръководител Нели Бойчева двамата археолози зарадваха малчуганите с инициативата „Археология в куфар“.

Куфарът беше пълен с монети и керамика от XII XIII век, които децата имаха възможността да разгледат отблизо и дори да пипнат с ръцете си. Всички находки са от крепостта Ряховец, на която Илиян Петракиев работи вече няколко сезона.

Каква наука е историята, с какво се занимават археолозите, какви хора работят в Историческия музей, разказа на второкласниците директорът на музея Иван Църов.

Илиян Петракиев предизвика малчуганите с кръстословица, която, за да решат, децата трябваше да отговорят на всичките му въпроси. Всички, които се справиха успешно със задачата, получиха в тъмните квадратчета на кръстословицата думата археология.

Часът беше част от програмата по предприемачество, по която работят второкласниците. По време на тези си занимания те имат възможност да научат повече за парите, пазара, професиите и как точно се съставя семейният бюджет.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *