Мръсен въздух задушава Велико Търново и Горна Оряховица

Сензорите отчетоха замърсяване близо три пъти над нормата в железничарския град

 

Рязко увеличение на фините прахови частици бе регистрирано в старата столица. Превишения над пределно допустимата норма са отчетени в рамките на пет дни. Най-голямо замърсяване е имало на 7 декември – 87 mg/куб. м при норма 50 mg/куб. м. Това показват данните на платформата Аirtube, в която се събира информация в реално време за качеството на въздуха посредством сензори, инсталирани и поддържани от доброволци.

Сходно по мащаб е било замърсяването и на 4 и 6 декември, съответно 75 mg/куб. м и 78 mg/куб. м. Проблемните зони отново са в кварталите „Чолаковци“ и „Бузлужда“ и центъра на града. Анализът на информацията показва, че ръстът на фините прахови частици расте почти с всеки изминал ден.

Още по-тревожна е статистиката за Горна Оряховица, където живущите са дишали близо три пъти по-мръсен въздух от допустимото. Денят рекордьор и там е 7 декември – 147 mg/куб. м. Предния ден пък стойността е била също близка – 141 mg/куб. м.

Причината за превишените стойности е отоплението на твърдо гориво, от което се ползват все още хиляди домакинства в двата града. В дните с отчетено замърсяване в сутрешните и вечерни часове имаше мъгла, която има способността да задържа вредните газове в приземния слой и не позволява бързото им редуциране. Това е опасно за децата, хората от третата възраст и тези, които страдат от хронични белодробни заболявания, тъй като улеснява вдишването на фините прахови частици, коментират пулмолозите.

От РИОСВ Велико Търново съветват да не се извършва нерегламентирано горене на отпадъци и по възможност да се избягва придвижването с коли.

За октомври екоинспекторите са установили пет превишения на нормата за чистота на въздуха, но няма съставени актове за нарушения.

Справянето с проблема в старата столица изглежда постижимо съвсем скоро, тъй като е ход изпълнението на програмата LIFE, с която около 500 домакинства ще заменят печките на дърва с алтернативно отопление.

В доста по-далечен порядък е прогнозата за Горна Оряховица, която тепърва започва съдебна битка с Министерството на околната среда и управляващия орган на програмата „Околна среда“. Причината за това е ощетяването на общината с милиони левове от европейските фондове заради неправомерно отхвърляне на кандидатурата й по програмата „Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух“. Миналият месец Върховният административен съд спря изпълнението на решението до изясняването на подробностите.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

2 thoughts on “Мръсен въздух задушава Велико Търново и Горна Оряховица

 • 09.12.2019 в 13:12
  Permalink

  Замърсяването на въздуха в Горна Оряховица идва от скарите, на които Горнооряховчани си пекат Горнооряховския суджук.

  Отговор
 • 09.12.2019 в 18:45
  Permalink

  ОКАЗА СЕ, ЧЕ ОТ 17.00 ДО 08.00 КОГАТО ЧИНОВНИЦИТЕ , КОИТО ТРЯБВА ДА МЕРЯТ ЗАМЪРСЯВАНЕТО , ВЕЧЕ ЗАМЪРСИЛИ ВЪЗДУХА САМО ТОПЛЕЙКИ СТОЛОВЕТЕ СА ЗАТВОРИЛИ КАНЦЕЛАРИИТЕ.. КМЕТЕ , ВЕЧЕР Е ЗАДУХА, ПРЕЗ ДЕНЯ НЯМА. ЧИНОВНИЦИТЕ САМО СПИНКАТ А ВЕЧЕР НИКОЙ НЕ ПРОВЕРЯВА.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *