С празничен концерт църквата „Св. Николай“ чества 180 г. от създаването на Славянобългарското училище

СЪС СВЕТА АРХИЕРЕЙСКА ЛИТУРГИЯ, ОТСЛУЖЕНА ОТ НЕГОВО ПРЕОСВЕЩЕНСТВО ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ В СЪСЛУЖИЕ СЪС СВЕЩЕНИЦИ ОТ ЕПАРХИЯТА, започна празничният ден за църквата „Св. Николай“ във Велико Търново. На 6 декември, на храмовия си празник, църквата отпразнува и 180 г. от създаването на Славянобългарското училище. Неговата история е започнала в далечната 1839 г., продължава и до днес в Неделното училище, възстановено от отец Славчо.

Възпитаниците на Неделното училище поведоха пищното литийно шествие, с което децата, гостите, дядо Григорий и всички свещеници, които участваха в литургията, стигнаха до театъра. Там по обяд започна празничният концерт, в който участваха децата от Неделното училище, Смесеният хор към храма с ръководител Катя Миновска, деца от школите на читалище „Надежда“, малчугани от детска градина „Здравец“. Специално за годишнината във Велико Търново се завърна и Зорница Бърнар, която е възпитаник на Неделното училище. От години тя живее в британската столица, където е създала малък хор за черковно-славянски песнопения. Младите хора предизвикаха истински възторг в залата с изпълненията си.

Два дни преди тържествения концерт в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ беше открита изложба с повече от 150 детски икони. На следващия ден в Хуманитарна гимназия се събраха учени и преподаватели от няколко български университета, за да дискутират историята около създаването на Славянобългарското училище.

Мъжката гимназия, която днес се нарича Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, Старопрестолната гимназия по икономика и Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ са започнали съществуването си в килиите на Славянобългарското училище. Там ученик е бил дори и Ангел Попов, който след това дарява средства за построяването на Строителното училище.

Сега в Неделното училище ходят около 20 деца, които имат часове по вероучение, песнопение и иконопис.

Празникът беше организиран от храма „Свети Николай“, заедно с читалище „Надежда – 1869“ и великотърновския клон на Съюза на учените във Велико Търново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.