318 четения

Световноизвестен пианист представи собствена марка вина

Иво Върбанов вече е известен в света и като винопроизводител

 

СОБСТВЕНАТА СИ МАРКА ВИНА ПРЕДСТАВИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯТ ПИАНИСТ ИВО ВЪРБАНОВ. Той гостува миналата вечер на Марта Стоянова и Миглена Данова в техния бутик за вина и дегустации Vino Veritas.

Участниците в дегустацията имаха шанса да опитат две бели, едно розе и три червени вина. „Когато правя дегустация, се надявам хората да се забавляват, да помогна на тези, които желаят да повишат винената си култура, защото виното е част от нашето ежедневие и от нашата кулинарна памет. Ние, българите, напоследък все пием повече вино и от моите наблюдения ще ви кажа едно – хората, които обичат кухнята, няма как да не обичат и виното. Двете неща вървят заедно“, признава Иво Върбанов, докато Марта и Миглена посрещат гостите в уютния бутик за вино.

Иво Върбанов от 20 години живее в Англия, където е и цялото му семейство. Съпругата му е италианка, също като него свири на пиано. Има 10-годишен син, който също свири на пиано. Иво Върбанов е възпитаник на Кралската музикална академия, преди това е учил пиано и в Италия. Бил студент в академията, когато усетил, че има интерес към виното не само като консуматор. „Тогава започнахме с общи усилия да си купуваме по-качествени вина. Докато си студент, нямаш много възможности да опиташ хубаво вино, защото това е скъпо удоволствие, затова решихме да обединим усилията си. И малко по малко у мен започна да живее идеята да купя земя и да започна да правя вино“, обяснява Иво Върбанов. И той се върнал в родината си и започнал да обикаля страната, за да намери най-добрата земя и региона, който има традиции във винарството. Така се спрял на Южен Сакар, където вече 12 години прави вино.

„ИВО ВЪРБАНОВ“ Е МАРКАТА, С КОЯТО БЪЛГАРИНЪТ ВЕЧЕ Е ИЗВЕСТЕН В ЦЕЛИЯ СВЯТ И КАТО ВИНОПРОИЗВОДИТЕЛ. Освен това обаче всяка реколта има музикално подзаглавие. Досега той не е пуснал вино, което да повтаря подзаглавието си. „То е като в природата – нищо в нея не се повтаря, а виното е най-яркият пример на тази разлика. Затова, когато пробвам виното за първи път, се опитвам да свържа неговия характер с музикална композиция“, разказва пианистът. И признава, че точно този процес е необясним. Интуиция, усет за дегустиране, музикална памет – всичко това прави процеса интересен. Така той нарекъл една от най-интересните си реколти сира – „Жар птица“, на музикалната пиеса на Стравински. Има вино, което носи музикалното подзаглавие „Муха в буркан“ на Теодосий Спасов, има и вино, чийто характер паснал с джаз композиция на Христо Йоцов.

„Сега, докато си говорим, си давам сметка, че не съм успял да произведа вино, което да носи духа на композициите на Брамс, а това е любимият ми композитор“, признава Иво Върбанов, който продава марката си в десетина държави по света, а сега води преговори, за да стигне до Щатите и Южна Корея.

„И аз вече не знам като какъв съм по-популярен, дали като класически пианист, или като български винопроизводител. С музикантите си говорим за вино, с винарите – за музика. Това е, като да имаш два паралелни живота, като втора професия. Защото винарството не ми е хоби. Няма как да е, при положение че произвеждам 30 000 бутилки, които не са за лична консумация, защото това си е сериозно количество“, допълва Иво Върбанов, после бързо пресмята, че ако все пак реши да изпие тези 30 000 бутилки, ще му трябват около 80 г. И то ако всяка вечер пие по една бутилка.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

 

 

Един коментар за “Световноизвестен пианист представи собствена марка вина

  • 09.12.2019 в 13:02
    Permalink

    Звучи добре, ще опитаме с удоволствие. Браво и успех.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!