61 четения

Томислав Дончев, вицепремиер на България: „Правим система за управление и наблюдение на средствата от ЕС“

„Нова информационна система за управление и наблюдение на средствата, които България получава от Европейския съюз, ще заработи догодина. Целта ни е да постигнем максимална прозрачност и всеки, който се интересува или се съмнява как се разходват тези пари, ще може много лесно да провери тези си съмнения.” Това заяви във Велико Търново вицепремиерът Томислав Дончев. В петък той дойде в старата столица за дипломирането на випуск 2019 на Стопанския факултет.

„Сега работим над софтуера и е само въпрос на време системата да тръгне. В нея всеки ще може да провери всяка стотинка, всеки договор, всеки проект, даже всяко физическо лице. Стремежът е това да стане и с бюджетното финансиране. Лошото е, че ще започнем с разходите оттук нататък, а на мен ми се искаше разходите в годините назад също да бъдат достъпни. Това разкрива огромен потенциал от гледна точка на контрола, а и именно прозрачността е най-големият враг на всички злоупотреби в администрацията, а най-големият съюзник на администрацията, който трябва да бъде привлечен, са гражданите“, коментира още Томислав Дончев. И допълни, че това е поредната година, в която доходите на администрацията растат с 10%.

„Ние сме конкуренти на частния сектор и се борим за добри кадри. Мисля, че последните години успяваме да привлечем и да задържим добри специалисти, защото в годините назад държавната администрация невинаги беше в добра позиция. Много по-сериозният въпрос е колко са ни качествени администрациите. Истината е, че чиновник, който няма необходимите нива на почтеност, е опасен не само за администрацията, а и за цялата държава“, заяви още вицепремиерът.

Томислав Дончев каза още, че със смяната на социалния министър очаква страстите около социалните услуги и истериите, че някой ще взема български деца и ще ги транспортира до Норвегия, ще утихнат. А по повод приетото решение партиите да получават по 8 лв. на глас вицепремиерът заяви: „Голяма бъркотия се получи. Не ми харесва как толкова важни решения се взимат бързо и с едно гласуване в парламента. Трябва да се направи анализ на текстове, за да се види дали това може да бъде поправено. Но едва ли, при това категорично произнасяне. Вокс попули!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!