146 четения

В белодробната болница „Д-р Трейман“ ще преглеждат безплатно за туберкулоза

За четвърти път тази година в Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново ще се проведе националната инициатива „Седмица на отворените врати“. Тя се реализира по програма към здравното министерство и дава възможност за безплатна профилактика на туберкулозата. Прегледите ще се правят на всички желаещи пациенти от понеделник до петък.

Скрининг за наличие на болестта се провежда чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, ще се извършват допълнителни уточнявания и изследвания. При откриване на случаи на туберкулоза своевременно ще се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което да се прекъсне веригата за предаване на инфекцията.

По време на миналата инициатива в стационара бяха установени четирима болни от белодробното заболяване. Прегледаните пациенти са били 112 в голям възрастов диапазон, в това число и малки деца.

По последни данни на Регионалната здравна инспекция в старата столица само за периода 25 ноември – 1 декември двама души от областта са се разболели от туберкулоза. За цялата 2018 година техният брой е бил 52.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!