975 лв. е средната заплата в областта при 1249 лв. за страната

Заплатите в държавните учреждения са по-високи от тези в частните фирми

 

ВСИЧКИ СЕ ОПЛАКВАТ ОТ НЕДОСТИГ НА РАБОТНА РЪКА, НО И НЕ ДАВАТ ХУБАВИ ЗАПЛАТИ. ТАКА НАКРАТКО МОЖЕ ДА СЕ ОПИШЕ СИТУАЦИЯТА С ПАЗАРА НА ТРУДА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ. Териториалното статистическо бюро „Север“ излезе с актуални данни за възнагражденията в региона, които продължават да са сред най-мижавите в България.

За последното тримесечие заплатите във Великотърновско са на средно равнище от 975 лв., но падат в сравнение с предходното. Същевременно за страната размерът им е 1249 лв., което е с над 275 лв. повече, отколкото при нас. Великотърновска област продължава да заема незавидното 15-о място в страната по заплащане, като зад нас са само градове като Видин, Монтана, Кюстендил, Плевен…

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2019 г. намаляват с 0.3% спрямо края на юни 2019 г. и са 67 хиляди. Все повече семейства пък разчитат на близки, които работят зад граница или в други градове, за да ги подкрепят финансово. Спрямо края на предходното тримесечие най-голямо намаление на наетите се наблюдава в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, откъдето са напуснали 8 на сто. Следват строителите, които в момента са с 5% по-малко.

 

НАЙ-МНОГО СА АВТОМОНТЬОРИТЕ И РАБОТЕЩИТЕ В ПРЕРАБОТВАТЕЛНИ ПРЕДПРИЯТИЯ

 

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 26.8 и 15.0%.

Средната брутна месечна работна заплата за юли 2019 г. в областта е 971 лв., за август – 961 лв., и за септември – 990 лева.

Най-голямо намаление на средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2019 г. спрямо предходното, второ тримесечие – с 8.2%, е регистрирано в икономическа дейност „Операции с недвижими имоти”, а най-голямо увеличение се наблюдава в дейност „Добивна промишленост” – с 11.3%.

През третото тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата в област Велико Търново нараства с 10.1% спрямо третото тримесечие на 2018 година.

Най-високи възнаграждения – средно 1388 лв., получават в системата на газоснабдяването и елснабдяването, в банковия сектор заплатите са над 1264 лв., а в основната индустрия на Велико Търново – хотелиерство и ресторантьорство, малко над 640 лв.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *