4818 четения

613 стават платените места за паркиране във В. Търново, отпадат бонусите за живущите и обхватът на синята зона

Иван Ламбов: „Искахме туристите да плащат и през уикенда и да създадем платена зона около „Искра“, но не ни позволиха”

 

ОТПАДАТ ПЛАНИРАНИТЕ ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ ЗА СПИРАНЕ ПРЕД ДОМОВЕТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, както и вариантът за платени зони по ул. „Мармарлийска“, около „Искра“ и ул. „Бачо Киро“, каза шефът на общинската фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи“ Иван Ламбов. Той е внесъл нов вариант на бизнес програмата си, която не бе приета преди изборите, за да не се „подразни“ електоратът. „Предвиждахме много нововъведения, включително преференциални цени за ученици, студенти и живущи, които щяха да спират пред домовете си, но от БСП решиха да пречат и затова се отказваме“, обобщи Ламбов. Стратегията за паркирането на територията на Велико Търново ще се разглежда на последната за годината сесия на Общинския съвет, а основните моменти от нея вече се дискутират по комисии.

Заради натиска и обществените спекулации, от които се търсят политически дивиденти, Ламбов се отказва от първоначалното предложение за въвеждането на три типа цени за паркиране на територията на Велико Търново – за гости на града, за живущи и за ученици и студенти и с преференции в полза на жителите. Ламбов направи негативна прогноза за организацията на движението и спирането в района на съда и „Искра” заради липсата на платени зони за кратковременно паркиране там.

ЗА ПЕРИОДА ДО 2022 Г. ОБАЧЕ СЕ ПРЕДВИЖДАТ РЕДИЦА НОВОВЪВЕДЕНИЯ. Едното от тях е направата на специално приложение за телефони, чрез което ще може да се заплаща спирането и да се следи за свободни места по общинските паркинги. Постепенно ще нараства и броят на местата за платено паркиране, които в момента са 593, но ще набъбнат с още около 20. Няколко хотела ще получат правото на платени абонаменти, за да обезпечат гостите си. В момента по тази линя са дадени 46 места, но има още желаещи. До хотел „Етър“ се създават още 10 места, защото там вече не спират автобуси. Разширява се и зоната по ул. „Васил Левски“. Нов голям паркинг за туристи се обособява и до църквата музей „Св. 40 мъченици“. Такъв за коли и автобуси е предвиден и за Арбанаси.

333 хил. лв. са годишните приходи от талончета за паркиране във фирмата, а постъпленията се отчитат на Община Велико Търново. Задържаните със скоби пък са платили малко над 150 хил. лв. Средствата постъпват изцяло в бюджета на града

Стилян НАЙДЕНОВ

 

 

2 коментара за “613 стават платените места за паркиране във В. Търново, отпадат бонусите за живущите и обхватът на синята зона

  • 10.12.2019 в 11:56
    Permalink

    Значи, не са само паркинги? А и ОРГАНИЗАЦИЯ на движението? Ами тогава да вземат да огледат пътните знаци, да наслагат „Паркирането забранено“ на опасните места ! Че вече не може да се минава по някои улици! Ами маркировката!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *