4377 четения

„Бивши паркетни лъвове“ живеят в гора и правят от дърво коледни ангели

Събин и Даниела имат клиенти от цялата Търновска област за своите причудливи горски фантазии

 

ТЕ САМИТЕ СЕ НАРИЧАТ „БИВШИ ПАРКЕТНИ ЛЪВОВЕ”, ЗАЩОТО СА ЖИВЕЛИ И РАБОТИЛИ В СТОЛИЦАТА. ПОСЛЕ ИМ ПИСНАЛО ОТ ЛУКСА И НАДПРЕВАРАТА И СИ КУПИЛИ КЪЩА В ГОРАТА. През последните няколко години Събин и Даниела се чувстват прекрасно в новия си дом, който се намира край село Свидня около Своге. За техните причудливи и уникални горски фантазии пък съобщи читател на вестника от Велико Търново, който за поредна Коледа си пазарува от техните изделия. Оказа се обаче, че клиенти на чудаците са и жители на Елена, Дебелец, Горна Оряховица, Лясковец и Сухиндол, Полски Тръмбеш, Арбанаси.

ЗАПОЗНАЛИ СЕ КАТО НА КИНО В ЕДИН ЕСЕНЕН ОКТОМВРИЙСКИ СЛЕДОБЕД В ЮЖЕН СОФИЙСКИ ПАРК. „Аз работех в сферата на телекомуникациите, а Даниела си имаше малък творчески бизнес, но намирайки се, започнахме да мечтаем за нещо съвсем различно. Искахме един свят само за нас двамата, далеч от шума и суетата на столицата. Обикаляхме България през почивните дни и търсехме нашата къщичка някъде в гората… За малко повече от година разгледахме и посетихме много различни места, докато накрая открихме нашето. Къщичката, която купихме, е малка, точно за каквато си мечтаехме, сгушена между боровете и с приказна гледка. Съседи нямаме, освен сърни, лисици, зайчета, чакали… Имаме три овчарски кучета и девет котки. Имаме деца, имаме и внуци и за нас е огромна радост, когато ни посещават”, разказва Събин.

Любовта към природата и гората породила желанието да започнат да творят неща от дърво. Първо били само за техния дом, но предизвикали голям интерес и започнали да правят за близки и приятели, а после и за всички останали.

„Събираме корени и паднали в гората дървета и от тях сътворяваме интересни лампи, вази, свещници, поставки, пластики. Имаме и големи поръчки, за обзавеждане на цяла механа например. Тогава изработваме етажерки, лавици, масички, скринове, огледала, изобщо, каквото му хрумне на клиента да поиска от нас. Всичко това го правим в наш стил и с една специална обработка на дървото, която го прави да изглежда като 100-годишно”, разказва Даниела.

За някои проекти се налага да купуват дървен материал, всичко зависи от поръчката. Щастливи са, че в България има хора, които ценят ръчното творчество и се обграждат с него. Имат и клиенти извън България, като това лято работили по един голям проект за един малък хотел на остров Балтрум в Германия.

Тази година за първи път започнали да правят коледни ангели от дърво и се оказало, че се приемат много добре. Щастливата двойка, която не се сърди на думи като отшелници, реализира своите изделия предимно през Фейсбук страницата си.

„Имали сме доста предложения от магазини за съвместна работа, но ние не можем да работим на конвейер. Работим двамата с Даниела и когато взимаме поръчка, винаги се уговаряме за по-дълги срокове, защото не бързаме, а искаме да я работим с удоволствие, да имаме достатъчно време за импровизации и някакви интересни идеи и не искаме времето да ни притиска”, подчертава Събин – Собейро. Всъщност страницата им във Фейсбук се казва „Sobeiro Горски фантазии”. В нея няма имена и едва след доста търсене се оказа, че това са Събин и Даниела.

В групата, която създали, се запознали с много интересни творци и решили да направят едно специално място за най-ярките от тях. Така им хрумнала и страницата „Кауза „Български творец“, на която периодично представят творци в рамките на една седмица.

Двамата не крият, че животът им в гората е доста суров, но дори и на такова отделено от цивилизацията място те са намерили начини за съществуване и развитие. Събин издава, че освен всичко друго композира музика, а Даниела снима и прави рекламни видеоклипове. През лятото започнали работа по един проект за озвучаване на документални филми. Имат малко, добре оборудвано студио, в което записват и обработват различни аудиопроекти, и това е едно от всичките им любими неща.

„Ние постигнахме най-голямата си мечта и всеки ден я изживяваме. И всеки ден се ражда по една нова мечта, по-мъничка и тя се сбъдва, защото вярваме, че мечтите се сбъдват. И вярваме, че когато до нас дойде свръхголямата нова мечта, и тя ще се сбъдне, пак защото вярваме. Просто знаем, че любовта и вярата са в основата на всичко, те пораждат желание, а желанието поражда движение, движението поражда промяна”, казва още Събин.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *