466 четения

Красива коледна украса продават благотворително обитателите на Дома за хора с умствена изостаналост в Церова кория

 

Красиви сувенири за Рождество Христово, измайсторени от живущите в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Церова кория, очакват новите си собственици в социалната къщичка на Коледния базар в парк „Марно поле“ в дните 12 и 13 декември. Артикулите са направени основно от текстилни материали, а в изработката им хората с умствена изостаналост са вложили много труд и старание.

„В технологичния процес се включват около 30 от общо 58-те обитатели на дома и защитеното жилище. Един изрязва, друг шие, трети лепи и т.н. Финалните щрихи са поверени на трудотерапевта, социалния работник и останалите специалисти от персонала. За хората с умствена изостаналост изработката на сувенири е занимание, което разнообразява ежедневието им и ги кара да се чувстват полезни“, коментира управителят на Дома Нина Ненкова-Русева.

Всички средства от реализираните продажби ще бъдат използвани за подобряване на живота на обитателите на Дома. С част от сумата ще бъде закупена почерпка за предстоящото коледно тържество в институцията, което ще се проведе на 19 декември.

„Имаме няколко други идеи за оползотворяването на останалата част от средствата. Плановете са да купим необходим електроуред или да направим текущи ремонти по стаите на обитателите. Със сигурност ще отделим пари за облагородяването на двора, защото пейките и останалите съоръжения за отдих там са в окаяно състояние“, допълни Русева.

Управителката съобщи още, че предишната инициатива на обитателите на Дома по повод Великден е постигнала желания резултат. Със средствата от продажбите на украсата тогава са успели да купят климатик за столовата на социалното заведение.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *