8655 четения

Търновец две години живее в гараж

62-годишният Георги Конашев e превърнал в свой дом мръсен гараж в квартал „Бузлуджа“ в старата столица. Постройката е на негов приятел, на когото му дожаляло, че несретникът няма покрив над главата си и му го преотстъпил за ползване. В гаража няма ток, вода, тоалетна и дори минимални условия за живот. Георги дели гаража с няколко кубика дърва за огрев, стари ламарини и метални отпадъци. Истински късмет е, че, обитавайки тази мизерна среда, мъжът е здрав. Това е неговата най-голяма радост, че не се налага да купува лекарства и всичко, което успява да припечели, използва за храна. Категоричен е, че не проси и не чака някой да му подхвърли стотинки за хляб. Никога не е ровил и в кофите за смет, за да намери нещо за хапване.

Всеки ден обикаля да събира и предава вторични суровини. Понякога усилията му остават без успех, но въпреки това не се отказва. Вярва, че новият ден ще му донесе по-голям шанс и един ден може би съдбата ще бъде милостива към него, като преобърне към добро живота му.

За разлика от повечето му братя по съдба, Георги не пие алкохол. Заклеймява този порок, защото вярва, че употребата на спиртни напитки разрушава душата на човек и носи необратими вреди на тялото.

Съседите в блока в близост не странят от него и с каквото могат, му помагат. Казва, че води мирно съжителство с тях и винаги откликва, ако го повикат за някаква работа.

„Преди 18 години кандидатствах за общинско жилище във Велико Търново. Все още не съм получил отговор на молбата ми. В XXI век никой не заслужава да живее в такива условия“, казва Георги.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Търновец две години живее в гараж

 • 10.12.2019 в 12:38
  Permalink

  Важното е да има приюти за кучета…
  а хората – кучетата ги яли 😉

  Отговор
 • 14.12.2019 в 21:21
  Permalink

  Къде се намира този човек, имам желание да му помогна

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *