3100 четения

Младоженците от Масларево, които останаха без дом след пожар, тръгват отново на гурбет

Жени и Куба Михалек вече са си купили билети за Холандия за Коледа

 

МЛАДОЖЕНЦИТЕ ОТ МАСЛАРЕВО, КОИТО ОСТАНАХА БЕЗ ДОМ СЛЕД ПОЖАР ПРЕЗ НОЕМВРИ, ПОЕМАТ ОТНОВО НА ГУРБЕТ. Жени и Куба Михалек вече са си купили билети за Холандия за 26 декември и там временно ще живеят при неговите родители. Българката и полякът вдигнаха сватба за чудо и приказ през август в родното село на Жени, той я взе с каруца, а двамата мечтаеха да си свият гнездо у нас, да гледат пчели и да създадат семейство.

С парите, спечелени на гурбет в Холандия, където се бяха залюбили, те си купиха и обзаведоха малка къща в Масларево. На 18 ноември обаче целият им дом заедно с всичко в него стана на пепел. За щастие, по това време те бяха на гости в Свищов и не пострадаха от огнената стихия, тръгнала от оставена неизгасена неизправна камина. Съседи успяха да спасят само домашните им любимци.

ПРИКАЗНАТА ИСТОРИЯ НА ЖЕНИ И КУБА ИЗВЕДНЪЖ СЕ ПРЕВЪРНА В ДРАМА И СЪДБАТА ИМ ТРОГНА ХОРАТА ОТ ЦЯЛАТА ОБЛАСТ. В Масларево започнаха да събират дарения за тях, а символичен инициативен комитет воглаве с вече бившата кметица Петранка Маринова организира отваряне на банкова сметка на името на Жени Зашева. В нея бяха събрани 1700 лева, но те не стигат за купуване на нова къща, нито пък за ремонта на изгорелия им първи общ дом, тъжно констатира Жени. След пожара двамата млади се пренесли в къщата на бабата на младоженката в селото.

„Много хора ни помогнаха с мебели, завивки, дрехи и посуда. Ние си имахме работа и всъщност я напуснахме, налага се да заминем пак в Холандия. Не ни се иска да тръгнем, но нямаме избор. Надявам се там да си намерим работа и да съберем пари за нова къща. В България няма шанс със заплата от 500 лв. да събираме и за къща. Планът е да се върнем напролет и се надявам да успеем да съберем пари дотогава. Докато си намерим работа, ще живеем при родителите на Куба”, сподели още Жени Михалек.

Тя с огромна тъга и благодарност припомня, че след пожара една братовчедка веднага й пратила анцуг, постелки, възглавници. Баба Димка от Масларево дала елечета, юрганче, терлички, чаршафи. Всички дружно се събрали да чистят останките в къщата, но там нямало нищо, което да може да се използва. От селския магазин също събрали завивки, кутия за дарения и дори от благотворителен концерт на деца, които набързо научили песни и стихотворения. От другия магазин им пратили зимнина. Дребни суми получили от Русе и Свищов. Въпреки цялата съпричастност на познати и непознати „голямо чудо” така и не се случило и Жени и Якуб са принудени отново да заминат…

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

2 коментара за “Младоженците от Масларево, които останаха без дом след пожар, тръгват отново на гурбет

 • 11.12.2019 в 14:07
  Permalink

  И друга да си купят и тя ще изгори. Какъв мърляч трябва да си да те мързи да си изгасиш камината и да хукнеш на майната си. И малоумните знаят , че и навън да палиш огън се залива с вода да не стане пожар , за къща да не говорим.

  Отговор
  • 14.12.2019 в 15:52
   Permalink

   Niakoi zavisnik mu e drasnal klechkata, Zaminavash na gosti i kushtata ti Plamva

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!