545 четения

Фондация „Ген. Протогеров“ събира пластмасови капачки за апаратура за търновското Родилно отделение

Учредената в старата столица през есента фондация „Ген. Протогеров“ стартира инициативата „Търновци за търновци“ в подкрепа на акушеро-гинекологичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.  Инициативата се реализира посредством добре познатата практика на кампанията „Капачки за бъдеще“. Местната организация решава да призове жителите на града и околността да насочат пластмасовите изделия, които събират, за нуждите на родилния сектор във Велико Търново. Като причина за това доброволците посочват основната мисия на организацията – да допринесат за благодентствието на града си.

„Свързахме се с екипа на АГ-отделението в търновската болница и от там ни обясниха, че в неонатологията има достатъчно кувьози за новородени и всъщност много по-полезно би било, ако целта на акцията ни е закупуването на друга техника, подпомагаща процеса на раждане“, обясни Георги Радев, председател на фондация „Ген. Протогеров“.

Той съобщи, че всеки, който желае да подкрепи акцията може да дари пластмасови капачки в три пункта на организацията, намиращи се на улица „Ниш“ – „Powwow club“, денонощния магазин „Надин“ на булевард „България“ 72 и на място в родилно отделение.

„Нуждите на отделението по отношение на технологично обновяване се увеличиха във връзка с повишената раждаемост от три години насам. Непрекъснатата работа амортириза апаратурата и фондация „Ген. Протогеров“ бе единствената организация, която откликна на нуждите на звеното“, коментира акушерката Любка Кръстева.

Тя уточни, че от голяма полза на работещите в родилно отделение ще са два нови перфузора и кардиотокограф, с който се проследяват детските сърдечни тонове и маточната активност.

„Тези апарати се използват ежедневно, не само при раждане. В момента разполагаме с два кардиотокографа, но те вече са остарели и още един би бил от голяма полза“, увери акушерката.

Общата стойност на изброената техника, която кампанията „Търновци за търновци“ се наема да осигури е около 5 000 лв. Ако събраните капачки надхвърлят тази сума, ще се направи всичко възможно да си осигури и операционна лампа.

Председателят на фондацията допълни, че в сайта на организацията има отдел за директно парично дарение по електронен път.

„Ще предоставяме периодично информация на страницата ни във фейсбук относно това каква сума сме събрали до момента. Искаме всичко, което правим да е публично и да не остава нищо скрито за обществеността. Всички, които членуваме в организацията и се борим за реализация на мисиите й, го правим изцяло на доброволни начала“, подчерта Георги Радев.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!