Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Гимназията по аграрни технологии в Павликени е новатор в дуалното обучение

ПЪРВИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПАРАЛЕЛКИ ПО ПОЛИГРАФИЯ В ДУАЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ СФОРМИРАХА В ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО АГРАРНИ ТЕХНОЛОГИИ „Цанко Церковски“ в Павликени. Училището прави прием по тази професия отдавна, но през последните две години успя да задвижи програмата за дуално обучение. „Идеята на тази програма за професионално образование е да наблегне на трупането на практически умения и когато завършат 12 клас, децата да могат да започнат работа веднага. Две са ни дуалните паралелки – в 8 и 9 клас. Приетите в тях ученици засега се обучават в училище и трупат знания. В 11 клас обаче тръгват на практика и два дни от седмицата те ще бъдат само в реална работна среда“, обяснява директорът на гимназията Миглена Желязкова.

„Унипак АД“ е фирмата, която преди няколко години е заявила необходимост от полиграфисти. Там вече е изградена специална учебна зала, която е предназначена само за възпитаниците на гимназията в Павликени. В момента фирмата подготвя и наставници, които ще работят с децата, когато те влязат в производството. За най-добрите ученици има учредени стипендии. Когато тръгнат на практика, тийнейджърите ще получават и 90% от заплатата там. Освен всички тези инвестиции, които „Унипак АД“ прави, фирмата е подарила на училището и 3D принтер, на който децата да се учат да принтират предварително начертани със специален софтуер изделия.

„Преди да сформираме тези две паралелки в дуалната форма на обучение, ние направихме прием по полиграфия и първите ни ученици ще завършат тази година. Въпреки че те не нямат в програмата си толкова активна практика, сред децата има изключително добри и талантливи ученици и от „Унипак“ вече са предложили на някои от тях работа веднага след като завършат“, коментира още г-жа Желязкова. И допълва, че две са училищата в страната, които предлагат полиграфията като професия. Най-отдавна тази специалност се изучава в Националната гимназия по полиграфия и фотография, но там отдавна няма самостоятелна и пълна паралелка по полиграфия. Заради липсата на интерес към професията гимназията успява да сформира само половин паралелка, за разлика от Училището по аграрни технологии, което има в момента четири пълни паралелки по полиграфия.

ТРИМА ВЪНШНИ ЛЕКТОРИ ИДВАТ В ГИМНАЗИЯТА, ЗА ДА ПРЕПОДАВАТ НА ДЕЦАТА И ДА ГИ ПОДГОТВЯТ ЗА ВЛИЗАНЕТО ИМ В ПРАКТИКАТА. И заслугата за тях също е на „Унипак“. „Ръководството на фирмата привлече тези преподаватели и финансира и пътуването им до Павликени, и преподавателската им дейност. Благодарение на това всяка сряда тук идва доц. Искрен Спиридонов от Химико-технологичния университет в София. В четвъртък с децата работи Димитър Хубчев, който е управител на фирма за мастила, и така реално бизнесът влиза в училище. А в петък има часове доц. Александър Иванов от Русенския университет, който занимава учениците с техническо чертане и материалознание.

ПРИЕМ ПО ОЩЕ ЕДНА СПЕЦИАЛНОСТ В ДУАЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ НАПРАВИ ТАЗИ ГОДИНА ГИМНАЗИЯТА В ПАВЛИКЕНИ и това е специалността „Производство и преработка на мляко и млечни продукти“. За нея училището вече е сключило договор с местния млекопроизводител Чавдар Расимов, който дори е започнал да преподава на първите приети осмокласници. „Не успяхме да направим цяла паралелка, затова я комбинирахме с професията „Селски туризъм“. Трудно е, когато започваме нещо ново, и трябва време, за да свикнат родителите с новите професии, които предлагаме, и да започнат да насърчават децата си. Но аз съм убедена, че когато завършат първите ни деца в дуална форма на обучение и останалите видят тяхната реализация, ще наберем скорост“, категорична е Миглена Желязкова.

Тази седмица тя отново е събрала целия наличен бизнес в Павликени, за да разговаря с управителите и собствениците на фирмите от какви специалисти те имат нужда. Г-жа Желязкова е решила да раздвижи и най-традиционната специалност в гимназията – „Механизация на селското стопанство“. Тя остава най-предпочитаната, още повече че децата, които я изберат, излизат от училището с три категории – за колесен трактор, за работа с машинно-тракторни агрегати в нивата и с категория В за любител шофьор. Обучението се поема изцяло от училището, децата заплащат само явяването си на изпита.

И въпреки че тази специалност не е в дуална форма на обучение, учениците упражняват наученото на учебното поле на гимназията. Училището разполага с 1000 декара обработваема земя, на която децата и учителите засаждат царевица, слънчоглед и пшеница. Реколтата носи допълнителни приходи на гимназията, която успява с тези средства да попълва дупки в бюджета си.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимка авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *