245 четения

Гимназията по туризъм сключи договор за сътрудничество с училището в Болград

ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ ПОДПИСА ДОГОВОР С БОЛГРАДСКАТА ГИМНАЗИЯ „Г. С. РАКОВСКИ“ В УКРАЙНА. Това е второто подобно споразумение, което търновското училище сключва след договора си с училището по туризъм в Охрид, Северна Македония.

Болградската гимназия е едно от най-емблематичните училища в Украйна. Договорът за сътрудничество е резултат от поредица двустранни контакти и гостувания на представители на Първата българска национална гимназия във Велико Търново и посещения на учители и ученици от старата столица в Болград. Само преди дни при българската общност в Украйна са били учителите от ПГТ „Д-р В. Берон“ Евгени Коев и Георги Димитров. Преподавателите от Велико Търново са били заедно с представители на Априловската гимназия и Професионалната гимназия по туризъм от Габрово и са участвали в работно посещение за развитие на международните контакти и сътрудничество между училищата.

По време на срещите е бил подписан договор за сътрудничество между Великотърновската и Болградската гимназия. Двете училища са се договорили да работят съвместно по международни и двустранни проекти, да обменят добри практики в обучението на ученици и при повишаване квалификацията на учителите, да разработват съвместни програми за обучение, да организират двустранен ученически обмен, пътувания, практики, проучвания, както и други общи дейности.

Първите двустранни прояви между гимназиите се очаква да стартират още през пролетта, когато търновската гимназия ще отбележи 55 г. от създаването си, а малко след това е празникът и на Болградската гимназия. Докато са били в Болград Евгени Коев и Георги Димитров, които са и основните изследователи на историята и живота на патрона на гимназията, са договорили с колегите си там да започнат общи проучвания за живота на д-р Васил Берон, който освен патрон на Гимназията по туризъм във В. Търново е бил и един от заслужилите директори на гимназията в Болград.

Педагозите от двете училища ще проучат и живота на бесарабските българи, взели участие като опълченци в Освободителната война, ще работят заедно по теми от културата, общото историческо наследство.

Гостите от старата столица са занесли на новите си партньори книги за библиотеката на училището, рекламни материали за Велико Търново, както и сборна икона на търновските светци.

В новия храм „Св. Николай Мирликийски“ Евгени Коев е подарил икона на св. Йоан Рилски, която се оказала първата икона на български светец въобще в града.

Един коментар за “Гимназията по туризъм сключи договор за сътрудничество с училището в Болград

  • 11.12.2019 в 23:20
    Permalink

    Дано се завърне класата на обслужване от времето на Балкантурист. Има много нужда от класа в обслужваненето.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!