10338 четения

Глад за кадри тресе областта, няма фирма, която да не търси работници

Среднистите по-добре платени от висшистите, незаетите места в региона са над 1000

 

ПОЧТИ ВСЯКА ФИРМА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ТЪРСИ РАБОТНИЦИ, А ОТ МЕСТНИТЕ БЮРА ПО ТРУДА ОТЧИТАТ РЕКОРДЕН ГЛАД ЗА КАДРИ. Другият парадокс е, че хора със средно образование са с оферти за по-големи заплати от висшистите. Доста предприятия предлагат и примамливи условия за инвалиди, тъй като Агенцията по заетостта им поема заплатите и осигуровките и практически работодателят няма разходи. В целия регион незаети стоят над 1000 места „Няма още дълго фирмите да дават по 800 – 1000 лв., защото няма кой да им работи. Средната заплата във Великотърновска област е с 200 лв. под тази за страната и други региони, така че трудовата миграция и гладът за кадри ще доведат до покачването на възнагражденията“, коментират експерти. В момента на пазара на труда в региона най-търсени са шофьорите, продавачите, както и обикновените работници в почти всички производства.

1500 лв. е стартовата заплата на готвач в момента, показа справка на „Борба“ в регионалната структура на Агенцията по заетостта. Множество са обявените свободни позиции на територията на Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов. Кандидатите са толкова малко, че вече работодателите са склонни да наемат и без опит, а обичайна практика е да се осигурява и транспорт от други населени места.

1200 лв. е стартовата заплата за вътрешни шофьори, както и за водачи на тежка техника. Ако сте жител на някое населено място извън В. Търново, работодателят плаща и пътните разноски. Стругари, заварчици, фрезисти са другите особено ценени и високоплатени професии в болярския град, както и в останалите населени места от Триградието.

В ГОРНА ОРЯХОВИЦА СЕ ТЪРСЯТ УЧИТЕЛИ И БОЛНОГЛЕДАЧИ. Доста предложения има и за работници, шофьори и товарачи. Едни от най-търсените и добре платени позиции в региона са на компютърните специалисти. Няколко западни фирми търсят специалисти за управление на софтуерни конфигурации, които могат да работят даже от вкъщи и да получават добри пари. Служители по поддръжка на софтуер и програмисти, включително и студенти, примамват дружества от Велико Търново с чуждо участие. Владеене на няколко езика и задължителен английски – писмено и говоримо, валидно чисто свидетелство за управление на автомобил, компютърни умения и познания поне на няколко операционни системи са само част от изискванията. Болшинството от работодателите искат и кандидатът да има възможност за интензивни пътувания, да има инициативност, комуникативност и презентационни умения, както и самостоятелно мислене и способност за поемане на отговорност. Даже и за позиция, за която се търсят среднисти, езиковите познания и компютърната грамотност – MS Office, Internet, визията и общата култура са решаващи.

Същото се отнася и за апетитните и добре платени позиции за търговски представители на водещи български и чужди компании, които също набират персонал за Велико Търново. До 2 хил. лв. месечно предлага един от потенциалните работодатели, специализирал се в сферата на видеонаблюдението.

Стилян НАЙДЕНОВ

3 коментара за “Глад за кадри тресе областта, няма фирма, която да не търси работници

 • 11.12.2019 в 23:46
  Permalink

  Стига писахте глупости! Нямали кадри !!! А какво дават ?!

  Отговор
 • 12.12.2019 в 10:44
  Permalink

  Така е, много „войводи“, малко шерпи…. В много магазинчета и кафета да се захващат за работа „чорбаджиите“, а не да търсят кой да им работи….

  Отговор
  • 12.12.2019 в 22:01
   Permalink

   Именно. Направил някакво микро магазинче, но иска да безделничи, а друг да работи. После му се оправдава „виж колко е малък оборота, как да ти дам повече пари“. Ами като не можеш да организираш печеливша дейност, няма да наемаш хора.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!