476 четения

Камерунската козичка Зиги-Зиги и ползите от анималотерапията представят във Велико Търново

„Приятели на четири крака” в Хотница е първата по рода си ферма, събрала животни, жертва на насилие

 

Как анималотерапията може да помогне за положителното повлияване на редица заболявания, ще разкажат в старата столица Вера Трандафилова и Виктор Каролев, които са основатели на „Приятели на четири крака“ в Хотница, първата по рода си ферма за животни, пострадали от насилие. Идеята за информационната среща е на фронтмена на рок групата „Стокхолм“ Мартин Димов, който заедно с останалите музиканти от състава организира преди време благотворителен концерт в помощ на приюта за животни. В къщата на благодетелите живеят близо 40 домашни любимци – прасета, овце, коне, магарета, кокошки, сърнички и много други видове, които собствениците на иновативното кътче наричат „Бременските музиканти“.

Множество клинични проучвания са доказали ефекта от зоотерапията, която е подходяща за пациенти, подложени на химиотерапия, страдащи от Алцхаймер или болест на Паркинсон, с посттравматично стресово разстройство, преживели инсулт и подложени на физиотерапевтични процедури за възвръщане на двигателните способности. Огромна е ползата и върху деца, страдащи от заболявания от аутистичния спектър.

„С тази среща разговор целим да информираме колкото се може повече хора за благоприятното влияние на животните върху хората и да получим идейна и морална подкрепа за дейността ни. При нас идват постоянно посетители и само като кажа: „Имаме гости” и животните се втурват да ги посрещнат. Просто те искат да бъдат обичани, да получават любов. Всяко животно в приюта си има име и си го знае. Като го повикам, веднага се отзовава. Искаме да насърчим хората да дойдат и да вдишат този въздух на любовта в Хотница“, разказа Вера.

На събитието ще присъства и един от най-атрактивните членове от семейството на „Приятели на четири крака“ – камерунската козичка Зиги-Зиги. Тя е представител на група джуджета, които от Африканския континент са разнесени в много страни по света. Нравът й е добър, не обича самотата и винаги търси контакт с хора или други животни.

„Зиги-зиги има опит в посрещането на гости, а сега за първи път тя е поканена да гостува на друг“, допълва Вера.

Срещата ще се състои на 14 декември в кафе-книжарница „Страница 394“ от 19:00 часа, а посещенията във фермата се провеждат всеки ден, без понеделник, от 10:00 до 19:00 часа. Визитите са напълно безплатни, като има възможност да гостуват училищни групи и представители на скаутски клубове.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!