Хайки срещу крадците на ток започва енергото

ОТ ЕНЕРГОТО ЗАПОЧВАТ масови проверки за нерегламентирано потребление на електроенергия, особено по предстоящите празници. Инициативата ще бъдe осъществена от технически подготвени специалисти. Проверките ще бъдат извършвани по всяко време, което означава и в извънработното време на компанията, както и през почивните и празничните дни. Неправомерното присъединяване към електроразпределителните мрежи или въздействие върху уредите за търговско измерване, които водят до потребление на електрическа енергия, без тя да се отчита и заплаща от потребителите, са инкриминирани деяния и за извършителите е предвидено наказание до три години лишаване от свобода и глоба до 10 000 лева.

В акциите ще се включат и експерти, които следят измерeното потребление. През последните години компанията усилено инвестира в монтирането на дистанционно управляеми електромери. Благодарение на тези устройства дружеството разполага навременно с подробни данни за районите, в които е доставена, но невинаги отчетена енергия. Именно в тези райони ще бъдат концентрирани усилията на мобилните екипи. Допълнително в акциите ще се включат и представители на органите на реда.

Причината компанията да предприеме тези засилени мерки е продължаващото високо ниво на нерегламентирано потребление на електрическа енергия.

За последната година компанията е извършила повече от 250 000 проверки, при които са констатирани повече от 10 000 нарушения.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *