5306 четения

Военният завод в Килифарево съкрати близо 150 души

Във фирмата тече оптимизиране на щата, но продължават да търсят кадри, които да работят на стругове с ЦПО

 

ГОЛЯМО СЪКРАЩЕНИЕ Е НАПРАВЕНО ВЪВ ВОЕННИЯ ЗАВОД В КИЛИФАРЕВО, РАЗБРА „БОРБА“. „Наистина много хора вече не са ангажирани, но не е вярно, че фирмата ще затваря, просто си оптимизира щата. Не са спрели да търсят и оператори на стругове с цифрово програмно управление (ЦПО)”, коментира кметът на града Димитър Събев. Наша проверка показа, че вече повече от половината работници са пратени на борсата. До неотдавна във фирмата са се трудили между 200 и 300 души, но сега са останали малцина. Главната причина е липсата на договори. През последните месеци са се бавили доста и заплатите. Преди три години пловдивската фирма „Булармас“ взе и възроди местния електромонтажен завод „Трифон Саралиев“ и го превърна в предприятие, произвеждащо военни изделия. От него излизаха гранатомети, включително и култовите СПГ със станок, руска разработка още от времето на Студената война, които и досега са без аналог. Собствениците тогава изрично подчертаха, че в плановете им за Килифарево не влизат правенето на боеприпаси или взривни вещества, а производството ще е напълно безопасно. ЕМЗ “Трифон Саралиев” не работеше от няколко години, но в миналото тук е развивано също военно производство. От предприятието са излизали части за “Калашников” и разновидностите му. Тук са внедрени и едни от най-големите галванични вани. Изделията, които ще се произвеждат в килифаревското военно предприятие, отиват приоритетно за износ.

НАША ПРОВЕРКА ПО АКТУАЛНАТА ТЕМА ПОКАЗА, ЧЕ НЕКВАЛИФИЦИРАНИ РАБОТНИЦИ СА БИЛИ ПРИЧИНА ЗА ДОСТА ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ БРАК и така фирмата понесла големи финансови загуби. След като анализирали ситуацията, от ръководството решили да поддържат по-малък щат, но пък с по-добре развити умения. „Правят нов тип организация на работа, няма да спират, просто се преструктурират. Знам, че водят и преговори за много военни поръчки“, обобщи Димитър Събев.

С. МАРИНОВ

5 коментара за “Военният завод в Килифарево съкрати близо 150 души

 • 12.12.2019 в 10:03
  Permalink

  „Не са спрели да търсят и оператори на стругове с цифрово програмно управление (ЦПО)“
  Как един път не се поитересувахте малко от материята ? И ми се водите журналисти…ЦПУ !!!

  Отговор
  • 12.12.2019 в 18:08
   Permalink

   А ще попипители гусин кметЪ, колко не квалифицирани кадри (цигани) е уредил да работят там.

   Отговор
 • 12.12.2019 в 12:00
  Permalink

  Пълни глупости! Кмета избран от циганите да не се изказва неподготвен, към момента си работят около 200 човека и няма никаква 150 освободени на борсата работници…статия пълна с правописни грешки и т.н….пълни неграмотници!

  Отговор
  • 13.12.2019 в 7:53
   Permalink

   Аз съм бивш служител от администрацията на Булармас. В рамките на няколко месеца действително бяха съкратени около 150 работници. Не знам какво ви навежда на мисълта, че информацията не е достоверна.

   Отговор
 • 13.12.2019 в 11:54
  Permalink

  Действително никога не сте работили в администрацията, защото при направена справка в бюрото по труда казаха че никога не са регистрирани толкова освободени хора от тази фирма….не сипете лъжи, явно сте някой от съкратените които имат да си връщат за нещо 🙂

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!