Търновка участва в екип, създал иновативен крем срещу детски кожни тумори

Василена Маринова от старата столица е част от екипа, който успя да създаде новата формула на лекарството „Пропранолол“, което се прилага при лечение на хемангиоми – доброкачествени кожни тумори, най-често срещани при бебета. Младата търновка изучава фармация в Медицинския университет в София и е възпитаничка на ПМГ „Васил Друмев“. По проекта работила съвместно с колегите си Ивалина Иванова и Христофор Лазов и председателя на Националната аптечна камара Антон Вълев, който е и собственик на Централната научна аптечна лаборатория при Педиатрична аптека „Ерудита“, в която е създадена разработката.

Новата формула на пропранолола е била представена по време на Четвъртия интернационален биомедицински конгрес в София, организиран от Асоциацията на студентите изследователи.

„На пазара има сироп „Пропранолол“, който много дълго беше без аналог. Това, което направихме в лабораторията, бе да го включим в крем, който да се прилага локално на засегнатите места, и по този начин се предотвратява появата на нежелани реакции”, обясни Василена.

Екипът изпитал новия подход на 17 деца на възраст от година до 5-годишни, страдащи от хемангиоми, като най-положителен ефект се наблюдавало след поне двумесечно прилагане. Резултатите показали, че при 17% от малките пациенти се наблюдава пълно излекуване, а при други 54% има силно подобрение. Около 29% остават без повлияване.

Хемангиомите са най-разпространените доброкачествени тумори при кърмачета и малки деца. Приема се, че средно 4,5% от децата под едногодишна възраст имат такива образувания, докато честотата при недоносени деца с тегло под 1500 грама възлиза на 30%. Среща се до три пъти повече при момичетата и според лекарите е едно масово заболяване, което независимо от размера на формацията има голямо психологическо и социално въздействие върху родителите.

Именно в това направление – да бъде в помощ на малчуганите, има амбиция да се развива Василена, която е и стажант в Централната научна аптечна лаборатория при Педиатрична аптека „Ерудита“ – София.

Василена е стажант в Централната научна аптечна лаборатория при Педиатрична аптека „Ерудита” в София.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *