250 хил. лв. дава Велико Търново за четири светофара и 22 електронни табла по спирките, захранвани от слънцето

Монтажът трябва да стане до пролетта

 

ДО ПОСЛЕДНИЯ ПЕТЪК НА ГОДИНАТА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЪБИРА ОФЕРТИ ОТ КАНДИДАТИ ДА ДОСТАВЯТ И МОНТИРАТ ЧЕТИРИ НОВИ СВЕТОФАРА на различни точки в града и 22 електронни табели за автобусните спирки, които да се захранват със слънчева енергия. Вече е обявена обществена поръчка, а средствата идват по Оперативна програма „Региони в растеж“, а самото монтиране трябва да стане до пролетта. Табелите ще се захранват изцяло с енергия от светлината. Предвидено е да консумират по около 100 вата на час. Специален акумулатор пък ще събира излишъка, за да могат таблата да функционират и нощем. Информационните табели ще използват мобилен пренос на данни, ще разполагат със звукова сигнализация, ще предоставят информация за точен час, маршрутните линии, времето за пристигане и т.н., което ще улесни много пътуващите. Ангажиментът за подобни информационни устройства бе поет от концесионера, поставил спирките още в управлението на предишния кмет д-р Румен Рашев, но това условие по договора така и не бе изпълнено досега.

Почти 200 хил. лв. пък са предвидени за четири нови светофарни уредби с енергийно ефективна LED технология. Към тях ще се поставят и нови контролери за управление на светлините и настройки за зелена вълна“, както и сензори за движение според габаритите на автомобила.

Новите светлинни уредби ще са и доста по-видими заради яркостта на светлинните панели. Те ще са разположени на кръстовището на ул. „Никола Габровски“ и „Славянска“, както и на входа на „Пишмана“, на пресечките на „Никола Габровски“ и „Георги Измирлиев“. Нови светофари ще има и на кръстовището между „Мармарлийска“ и „Магистрална“ под бившето „Аптечно управление“, както и на пазара.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.