5 плюса на мразовитото време

Мразовитото време може да бъде полезно за човешкия организъм, твърдят учените. Според тях, то има своите благоприятни последици не само върху здравето, но и върху външния вид. Ето по-важните от тях:

Убива микробите. Мразовете мобилизират защитните сили на организма и разходките през зимата способстват повишаването на имунитета. „Температура от -15 градуса е летална за много вируси, а при -20 рискът да се разболеете от вироза отива към нула“, казват специалистите.

Има ефекта на спортна тренировка. Учените са пресметнали, че три часа на студа за организма са равни на 60 минути във фитнеса. На студа тялото повишава разхода си на енергия, която извлича от мазнините, за да се сгрее. Ако през това време направите и лека тренировка, то енергообменът ще стане още по-интензивен.

Подмладява. По време на разходки навън кръвообращението е по-интензивно, подобрява се състоянието на кожата, порите се свиват, подпухналостта спада. Проучвания показват, че жените се струват на мъжете много по-привлекателни именно през зимата. Ниските температури забавят процесите на стареене в клетките, способни са да предизвикат процес на регенерация, което има подмладяващ ефект.

Профилактира нервната система. Учените твърдят, че мозъкът работи по-добре на студено – активността му повишава притока на кислород, който в хладния зимен въздух се увеличава с 30%. Освен това, разходките в мразовито време стимулират организма да изработи допълнителни порции от хормона на щастието, което помага по-лесно да се противопоставим на зимната депресия.

Намалява болката. Температурите, по-ниски от -5 градуса, имат свойството да притъпяват болката. Това е свързано с факта, че на студа се намалява чувствителността на нервните окончания. Разходка на мразовития свеж въздух може да помогне да се отървем от главоболие без лекарства.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.