Забава и знание

Ето на коя възраст ще откриете смисъла на живота

Ако страдате от бърнаут или от криза на средната възраст и трескаво се опитвате да откриете смисъла на живота, най-вероятно ще трябва да почакате още малко.

Ново изследване твърди, че това ще се случи най-вероятно, когато навършите 60 години. Нещо повече – откриването на смисъла на живота върви ръка за ръка и с множество бонуси – например по-добро физическо и психическо здраве.

Уви, учените откриват и обратно пропорционална връзка между търсенето на смисъла и  реалното наличие на този смисъл. Т.е. в периодите, когато го търсите, шансът да го намерите е най-малък.

С други думи – хубаво е да откриете смисъла на живота, но е лошо да го търсите.

„Когато сте млади, например в 20-те, не сте сигурни в кариерата си, във вашия партньор, както и в това какъв човек всъщност искате да бъдете. Търсите смисъла на живота – коментира професорът по Психиатрия и невронауки Дилип В. Джесте от Калифорнийския университет Сан Диего. – Когато навлизате в 30-те, 40-те и 50-те, връзките, които градите, са по-здрави. Може би сте сключили брак и имате семейство и кариера. Търсенето намалява, докато самият смисъл придобива по-ясни очертания.“

Идеалната възраст се оказва 60 г. Но не трае дълго.

„След 60-годишна възраст нещата започват да се променят – обяснява Джесте. – Хората се пенсионират и започват да губят своята идентичност. Спохождат ги здравословни проблеми, а някои от техните приятели и роднини умират. Те започват да търсят смисъла на живота отново, тъй като този смисъл, който някога са притежавали, е изчезнал.“

За да достигнат до това заключение, учените са проучили данните на 1042 души (на възраст от 21 до над 100 г.) в рамките на 3 години. Участниците е трябвало да оценяват определени изказвания (посредством въпросници и интервюта) от типа на „Търся мисля или цел в живота си“ и „Открил/а съм задоволителна цел в живота“. Освен това изследователите проверяват и физическото и психическото им състояние.

Едва ли е изненадващ фактът, че учените откриват, че когато смисълът на живота е разпознат, хората се чувстват по-добре – и физически, и психически. Същевременно търсенето му се асоциира с по-лошо психическо здраве и когнитивни функции.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *