282 четения

Павлета Иванова – доброволката, която мечтае съпричастността да се изучава в училище

Момичето призовава да дарим средства за нуждаещи се, вместо да купуваме фойерверки за Нова година

 

Павлета е само на 19 години, но откакто се помни, участва в благотворителни каузи. Само преди няколко дни светът отбеляза Международния ден на доброволеца – събитие, което тя приема за свой личен празник. Младата търновка е убедена, че няма по-възвишено нещо от това да помагаш на някого в нужда. Категорична е, че изобщо не става дума за даряване на пари, а за морална и физическа подкрепа, която може да промени живота. Мечтата й е един ден в учебния план на малчуганите в училище да бъде въведена дисциплина, която да възпитава у подрастващите чувство на съпричастност и толерантност, и така да бъде изкоренен проблемът с агресията в учебните заведения.

Павлета е дете на разведени родители. До осми клас живее и учи в СОУ „Емилиян Станев“, а след това заминава с майка си в София, където продължава обучението си в езикова гимназия. Смяната на обстановката и средата я накарало да бъде плаха и доста затворена в себе си, но благодарение на класа, в който попаднала, успяла да преодолее страховете си.

„Съучениците протегнаха ръка към мен и ми показаха, че няма повод да страня от тях и това, че живея сама с майка ми, не ме прави различна. Разсъждавайки от позицията на вече пораснал човек, осъзнавам, че съм извадила страхотен късмет с такива деца, защото имам поглед днес над ситуацията в училище. Болно ми е да го кажа, но малчуганите са много жестоки към връстниците си, чиито семейства нямат финансови възможности, страдат от някакво заболяване или просто са по-чудати“, споделя Павлета.

Включила се за първи път в благотворителна акция, когато била в девети клас. По нейна инициатива в училището изработвали сувенири, които успели да продадат само за четири дни, и със средствата закупили храна за четириногите в един от приютите за кучета в София.

„Изпитах огромно удоволствие от това да видя, че усилията ми са били в полза на някого. Така започна всичко. Оттогава до днес съм организирала и подкрепяла десетки прояви в цялата страна, включително в родния ми град Велико Търново. Редовно разглеждам платформата timeheroes.org, където публикуват различни каузи. Ходила съм на посещение на възрастни в домове за стари хора, продавала съм на благотворителни базари, включвала съм се в четенето на книги на слепи хора, придружавала съм незрящи на разходка и при постъпване в болница, помагала съм в обработката на зеленчуковата градина на пенсионери и т.н. Споделям всичко това не за да се хваля, а за да накарам и други да се замислят какво могат да направят те, за да подкрепят човек в нужда“, подчертава Павлета.

Тя е категорична, че не бива хората, които правят добро, да остават анонимни, защото те са примери за останалите, които в забързаното си ежедневие не забелязват различните. Павлета приканва тази Нова година да се откажем от скъпи фойерверки и други пиротехнически изделия, които носят настроение само за няколко секунди, а средствата да дарим за лечението на болно дете, самотен пенсионер в блока, в който живеем, или някоя социална институция.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Павлета Иванова – доброволката, която мечтае съпричастността да се изучава в училище

  • 18.12.2019 в 16:56
    Permalink

    Много мило момиче. Дано имаш МНОГО подръжници. Най- хубавото е да направиш добро, то може да не ти се върне веднага, но не се забравя никога. Подкрепям изцяло инициативата, да помагаш е дарба. Аз ппедлагам да се намали консумизма, лакомията, разхищението и желанието все да искат хората. Живееше се по- добре, когато нямахме. За всичко има граница.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!