6327 четения

Хилядарка ще получават месечно търновските съветници, всички гласувания вече ще са поименни

МНОЖЕСТВО НОВИ ПРАВИЛА БЯХА УТВЪРДЕНИ НА ЗАСЕДАНИЕ НА КОМИСИЯТА ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ПРАВИЛНИК ЗА ДЕЙНОСТТА НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ, която заседава в края на миналата седмица. По настояване на председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов колективният орган на местното самоуправление се отваря много към гражданите. Така например преди всяка сесия ще бъдат публикувани проектите за решения, за да могат гражданите да се запознават навреме с материалите и протоколите от заседанията на комисиите, за да се знае кой съветник какво становище е имал. Сесиите ще продължават да се предават на живо, а за всяка една ще има и видеоархив.

Правилникът ще бъде публикуван за обществено обсъждане през идната седмица, а ще влезе за разглеждане от общинските съветници през януари.

ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ И ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА КОМИСИИ НЯМА ДА ИМАТ ПО-ВИСОКИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ОТ ОСТАНАЛИТЕ, както бе досега. Хилядарка ще бъде заплатата на всеки съветник. Тя се формира от 480 лв. основа, отделно на всеки се полагат по 200 лв. за гориво, което се предполага, че използват за срещи с избиратели. До 300 лв. могат също така да осребрят и по т. нар. консултантски разходи. Това са средства, които са им нужни покрай дейността в съвета, например за ползване на услугите на експерти. По предложение на адвокат Калоян Янков всички гласувания отсега нататък ще бъдат поименни. Така ще се избягва принципът за колективната отговорност. Не се прие обаче неговото предложение за създаване на специална комисия за контрол на обществените поръчки.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “Хилядарка ще получават месечно търновските съветници, всички гласувания вече ще са поименни

 • 16.12.2019 в 18:37
  Permalink

  36 кльопточовци..че кой ще ги храни Беее?????????

  Отговор
 • 22.12.2019 в 8:36
  Permalink

  За общинските ни съветници 1000лв.( 36 000лв на месец и 432 000лв. на година) не са малко но все пак са сума която бихме могли да приемем ако разбира се видим,че работят и има резултати!Аз лично познавам няколко човека които,със затворени очи бих се подписал да ги получават:адв.Николай Илчев(АБВ),проф.Михаил Харалампиев(ГЕРБ),Стоян Витанов(БСП),
  Не мога да приема обаче 2 400 000лв. на месец и 28 800 000лв. на година за ония в Парламента ,които едва ли някой ще каже,че работят успешно!
  Може обаче да се въведе едно правило инициирано от нас гражданите:Заплатата на общинските съветници да не е константа,а всяка година да се ревизира от граждански комитет с представители от всички партии и прослойки и ако е добре свършена работата-добре!Остават същите заплати или даже се увеличават!Ако не сме доволни-по-ниски заплати!
  Това трябва да се въведе и в Парламента ама няма как да се случи!Там всички са маскари и са си създали правилник който е само за тях,само ги облагодетелствува и никой с топ не може да ги разбие!
  Кметът Даниел Панов ако му се подскаже тази идея мисля,че би се съгласил….ама не знам!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!