963 четения

Корнелия Нинова: „Вярвам, че мога да променя БСП, и само това ме крепи”

– Г-жо Нинова, за пръв път ли идвате в Полски Тръмбеш? И други партийни организации в страната са столетници, но вероятно не ходите при всички.

– Май да, за пръв път идвам в Полски Тръмбеш. Дойдох тук, за да изразя уважение към цялата организация, защото са единни, сплотени и силни и за пети мандат избраха Георги Чакъров. Той е един успешен кмет и видимо променя общината. Знам, че тази сграда, където сега са музеят и честването, е била руина. Радвам се, че при всички трудности, които имат той и екипът му, са отделели пари и сили за култура. Защото днес се харчат пари за други неща, но не и за духовността ни.

– Вие самата как издържате на този лидерски пост? Срещу вас постоянно има атаки и упреци за нещо. Ето например последният случай при избора на шефа на Антикорупционната комисия…

– Очевидно съм неудобна на много хора. Това, което ме държи, е вярата, че всичко, което правя или пък не, е за добруването на народа. Вътрешно съм убедена в това, но ако не съм, не го говоря публично. Вярвам, че мога да променя БСП, и да се промени и България. Само това ме крепи.

Що се отнася до втората част на въпроса – в правилника на Парламентарната групата на БСП не са предвидени партийни наказания по повод 27-те депутати, гласували „за“ кандидатурата на Сотир Цацаров да оглави Антикорупционната комисия. Това е техен избор и си носят отговорност за този избор. Да излязат и да обяснят защо са направили този избор и са решили да гласуват така. Нямаме разписано в правилника за работа на групата партийни наказания. Що се отнася до разцепление в партийните структури, такова няма.

– Няма как да не ви попитам за загубата на Весела Лечева в кметската надпревара за В. Търново.

– Загубата бе болезнена, знам фактите.

– Може би трябваше младо лице да бъде издигнато за този пост, а така БСП жертва Весела Лечева…

– Тя самата поиска, никой не я е насилвал. Тя дойде при мен и каза, че иска да опита. Аз я уважавам, тя е човек с авторитет. Всъщност това бе голяма саможертва от нейна страна, която заслужава уважение.

– В същото време Явор Божанков, младежът от Горна Оряховица, бе на ръба да стане кмет, а преди това стана депутат от раз. Не смятате ли, че трябват нови лица?

– Така беше! И издържа голяма битка, но толкова млад си запази силите и ентусиазма и аз много се радвам за това, той има бъдеще. Ето, той е ново и младо лице.

– Къде го виждате след време и каква е вашата визия за Георги Чакъров като успешен кмет?

– Виждам ги да са там, където си пожелаят. Георги Чакъров е добре дошъл в листата на БСП, в изпълнителната власт, той е опитен и мъдър и много честен.

– Какви са вашите отношения с Бойко Борисов, често говорят за задкулисие между двама ви?

– Не се виждам с него задкулисно. Местата, на които сме се виждали с премиера, са в парламента, където обикновено спорим остро политически, и на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Там се е случвало да водим по-неформални разговори.

– В тази малка България защо е нужен такъв политически сблъсък. Като гледам, никой не печели от това.

– Сблъсъкът не е лошо нещо, при нас е лошо равнището на този сблъсък. Тук са нападки, обиди, груби изрази. Нека да има сблъсък на идеи – нека седнем и да спорим жестоко дали трябва да има плосък данък, или пък не, как да преизчислим пенсиите, защото това трябва да се направи. Но не да се излиза и да се казва: „Вие, мръсни комунисти, отивайте си!”. Пък ние да скочим и да отговорим и става едно ниво… Така се унижава и парламентът, а ние неслучайно сме на дъното на класациите. Но важното е народът да е единен.

– Какво ще направите, ако напролет не ви изберат пак за председател на БСП?

– Ще избираме председател през април. Ако не ме изберат, ще си изкарам мандата като обикновен народен представител и след това ще му мисля. Оставам си в партията, но аз съм юрист и ще търся професионална реализация. Ще ме боли единствено ако всичко се върне назад и постигналото през тези три години се заличи, защото това ще е похабен труд на стотици социалисти, които ми повярваха. Иначе няма да страдам в личен план.

– Г-жо Нинова, без подкрепа от семейството няма как да сте толкова държелива. Как ви търпят вкъщи?

-Ох, благодаря за това питане. Търпят ме и аз продължавам благодарение на Митко и на Рафи, ако не са те, спирам. Споделят, подкрепят ме, успокояват ме, дават ми сила. Моите двама мъже са железни. Признателна съм им, защото и за тях толкова години е голяма мъка.

– Къде ще празнувате Коледа и какво си пожелавате?

– Традиционно всички се събираме при родителите ни. Ние двамата със съпруга ми сме от Мизия. Нашите майки са там, но за съжаление, татковците ни починаха. Събираме се целият род. Страшно ми е уютно, защото се връщам в детството. Със свекърва ми си правим всички неща – аз обичам да меся питката, правим пълнени сушени чушки с боб, с ориз, ошав, тя прави тиквеник и сядаме. Какво си пожелавам? Здраве, само това пожелавам и на всички, всичко друго е постижимо. Здраве пожелавам и на враговете…

Нели СУКОВА

2 коментара за “Корнелия Нинова: „Вярвам, че мога да променя БСП, и само това ме крепи”

 • 16.12.2019 в 18:33
  Permalink

  ВЪЛКЪТ козината си променя, но нраваът си не .

  Отговор
 • 16.12.2019 в 20:52
  Permalink

  Няма нужда, ти вече, го промени , отвратени сме още повече от вас.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!