Незрящ човек и десетки хора в нужда намериха подслон в приюта към Евангелската църква в Горна Оряховица

На 1 октомври център „Промяна“ към Евангелската петдесятна църква в Горна Оряховица отвори врати за новите си обитатели, които са останали без покрив над главата и няма къде да прекарат зимата. Историите и причините, довели ги до състояние на бездомни, са различни и трогващи. Особено интересен е случаят с един от приетите, който изцяло загубил зрението си, постъпил в приюта преди три седмици. Довел го дългогодишен благодетел на доброволческата структура, който допреди това му предоставял своя вила, в която да живее.

Ненадейно несретникът ослепява и това превръща самостоятелното обитаване на имота в невъзможно и дори опасно, защото за човека се оказва непосилно дори да си запали печката на дърва.

Екипът на центъра не само го приел, но и го завел на преглед при очен лекар, който от своя страна проявил съпричастност и не взел пари за консултацията. Заключението на офталмолога било, че пациентът има катаракта и на двете очи, като едното не подлежи на операция, но за другото има надежда. Мъжът обаче не е здравноосигурен и за да се подложи на интервенция, трябва да плати дължимите здравни вноски. Сумата е далеч от възможностите му и по тази причина доброволците в приюта се заемат със събирането на необходимите документи, чрез които той да бъде освидетелстван от ТЕЛК и да започне да получава пенсия. По този начин незрящият ще успее да плати операцията и да купи лещата, която трябва да се постави.

В приюта живеят хора на различна възраст, а броят на обитателите почти ежедневно се увеличава. Той не получава финансова издръжка от държавата, а функционира само и единствено от дарения. В него винаги има нужда от хранителни продукти, дрехи, почистващи препарати, тоалетни принадлежности и стоки от първа необходимост. Намира се на ул. „Иван Вазов” 13А, а екипът отговаря на телефон 0878 777 633.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Незрящ човек и десетки хора в нужда намериха подслон в приюта към Евангелската църква в Горна Оряховица

  • 16.12.2019 в 12:41
    Permalink

    Много хубав жест. Обществото трябва да се обедини и помага за да елиминира бедността. Всеки има право да изживее живота си със самочувствие.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *