843 четения

20 момчета и момичета със специални образователни потребности са гордост на павликенска гимназия

Децата изработват красиви сувенири и са шампиони на България по аранжиране на букети

 

ПО УНИКАЛНА МЕТОДИКА НА ПРЕПОДАВАНЕ РАБОТЯТ С ДЕЦАТА СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ в Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени. Методиката е полисензорна и помага на учениците да развиват фината си моторика и да се социализират без проблеми в училището. Иновативната програма е въведена в гимназията преди две години и от нея се възползват 20 момичета и момчета, които рисуват, изработват сувенири за различните празници, правят картички и рекламни брошури, плетат с хартия, майсторят кукли. Най-близо до учениците със специални образователни потребности е ресурсният учител Мариана Йовчева.

„Преди да стане задължително децата със специални образователни потребности да влязат в масовото училище, ние в гимназията имахме помощна паралелка. В нея учениците получаваха най-ниската степенна професионална квалификация – първата, и ставаха работници в областта на цветарството. Но след въвеждането на тези промени трябваше да разформироваме паралелката и да вкараме учениците в другите класове, като беше нужно да спазим и условието да са не повече от три деца в паралелка“, разказва директорът на гимназията Миглена Желязкова.

Това обаче се отразило на всички страни – и на децата със специални потребности, и на учителите, и на останалите ученици. Не всички педагози били достатъчно добре подготвени за промяната, а и често децата с проблеми започвали да се чувстват още по-уязвими и различни и се затваряли в себе си, след като виждали, че не усвояват учебния материал и не напредват като останалите.

За да улеснят процеса на социализация и за да не се възприемат децата с проблеми като сериозен проблем за системата, екипът на гимназията кандидатствал за тази иновативна програма. Благодарение на нея сега 20 МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В НАЙ-ГОЛЯМАТА АТРАКЦИЯ НА УЧИЛИЩЕТО. Те посещават общообразователните занимания заедно със съучениците си, но след това отиват в подредена за тях класна стая и започват да творят заедно с Мариана Йовчева.

Шанца за изрязване на различни форми от хартия и изработване на картички има гимназията след спечелването на проекта за иновация. С тази малка машинка децата правят картички и рекламни брошури за училището си. Освен това колективът на училището старателно събира всички гланцирани рекламни материали от магазините в града, които след това децата по специална технология обработват и плетат от нея сувенири. Заедно с ресурсния си учител те се учат да дорисуват картините на известни майстори, като им правят артистични рамки.

„По този начин те развиват зрението, слуха си, обонянието, всички тактилни сензори. Сглобяват буквите и цифрите и така ги запомнят лесно. И след всички тези занимания и упражнения мога да кажа, че децата тренират паметта си. Точно техните картички например ние разпращаме до фирмите в града, за да ги поздравим за празниците“, разказва г-жа Йовчева, докато показва последните изработени релефни картички.

Със своите дигитални картички, изработени на телефона, в момента Орлин е хитът в тази разнородна групичка от талантливи деца. Той сам си изтеглил приложение и рисува в телефона си, признавайки, че мечтае, когато завърши, да работи в рекламния отдел на някоя фирма. Докато чака да порасне, той тършува из интернет за интересни идеи и рисува дигитални картички, с които сега ще участва в общинското състезание за най-красива коледна картичка.

ОТБОРЪТ, СЪСТАВЕН САМО ОТ ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ, Е ШАМПИОН НА БЪЛГАРИЯ В НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА АРАНЖИРАНЕ НА БУКЕТИ. Децата грабнали златния медал още при първото си появяване като тим и печелят призови места при всяко свое участие. Първи са и тази година в националното състезание за млад фермер.

Специално за двама от учениците, които са в инвалидни колички, гимназията е изградила асансьор и така училището е станало абсолютно достъпно за децата с физически проблеми.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!