Първо обсъждане на новата организация на движението във В. Търново

Депутати, съветници и много граждани дискутираха дали да се затвори за коли Старият град, къде да има нови кръгови и автобусни връзки и ред още наболели проблеми

 

ВСЕВЪЗМОЖНИ ИДЕИ, АРГУМЕНТИРАНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ДАЖЕ УТОПИЧНИ КОНЦЕПЦИИ ЗА ЦЯЛОСТНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО събра първото голямо обществено обсъждане на новия генерален план за трафика на града. За него Общината плаща 42 000 лв. В момента той се прави, а обществените дискусии са важен елемент от работата на самите разработчици. Първата от тях бе в понеделник вечерта в Ритуалната зала на Общината с участието на зам.-кмета Георги Камарашев и авторите на предварителния проект Христо Грозданов и Кирил Станчев от Института по транспортно строителство и инфраструктура ООД. В пълната зала, в която имаше народни представители, общински съветници, архитекти, урбанисти, бивш началник на ДАИ и други компетентни лица, прозвучаха и доста обосновани предложения и забележки. Гражданите зададоха и редица въпроси и даже разбиха доста от идеите и предложенията на разработчиците.

 

УЛИЦА „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ПЕШЕХОДНА ЗОНА, А „НИКОЛА ГАБРОВСКИ“ И „БЪЛГАРИЯ“ – ЕДНОПОСОЧНИ

 

Болшинството от присъстващите осъдиха като доста неразумни идеите за превръщането на улица „Васил Левски” в пешеходна зона, а двете широки градски улици – „Н. Габровски” и бул. „България”, да станат еднопосочни. Тази концепция на екипа, разработващ плана, бе представена неотдавна и от „Борба“, темата предизвика голямо обществено недоволство. Макар по този начин да се избегнат конфликтни точки. Аргументите бяха, че това ще е огромен проблем за обществения транспорт и голямо неудобство за хората, което ще им пречи да го използват. Множество от присъстващите поискаха велоалеи в градската зона, а такова се оказа и намерението на разработчиците, чиято идейна концепция като цяло е обърната към пешеходци и велосипедисти с предприемане на рестриктивни мерки спрямо автомобилите.

Както бе отбелязано от един от изказалите се, единственото безопасно място сега за каране на велосипеди е парк „Света гора”, но до там може да се стигне само с автомобил. Отново стана дума и за натоварените кръстовища пред кино „Искра” и „Беляковско шосе” – „Краков”, с изграждането на които до голяма степен ще се реши проблемът със задръстванията в центъра. Ще се прави и ново пред техническия портал на Старото военно училище.

 

ЗАДРЪСТВАНИЯТА КЪМ ЛЕДЕНИК, БЕЛЯКОВЕЦ И ШЕРЕМЕТЯ СА ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ

 

Граждани настояха при новата организация на движението да се вземат предвид и големите задръствания извън Велико Търново в посоките Леденик, Лясковец, Шереметя заради работещите в областния град, но живеещи в тези почти сателитни селища. Като такива бяха определени още Беляковец, Дебелец, Самоводене. Ако не се планира удобен обществен транспорт до тях, това ще принуди все повече да се използват личните автомобили и така трафикът да се усилва. Хората поискаха в новия генерален план да бъде отчетено накъде ще се разраства Велико Търново.

Голям проблем е и тежкотоварният транзитен трафик, който преминава през старата столица, който ще бъде изведен от града едва след изграждането на АМ „Хемус”, скоростния път Русе – Велико Търново и тунела под Шипка. Изграждането на Северния пътен възел е от изключително значение пък за прехвърляне на трафика от Горна Оряховица и североизтока на Южния пътен възел и оттам да се преразпредели към индустриалните зони.

Разработчиците бяха призовани да се помисли и за новите квартали, в които улиците са почти без тротоари или те са много тесни. А още по-големият проблем в тези райони е, че автомобилите превземат все повече пространство, а няма изградени паркинги. Като пример бе посочен гъсто застрояващият се квартал „Картала”, който повечето от присъстващите определиха като бомба пред гръмване заради увеличаващия се брой автомобили. Очаква се след завършването на сградите той да бъде най-населеният квартал, а изходът от него е само през „Беляковско шосе”.

 

СТАРИЯТ ГРАД ДА СЕ ЗАТВОРИ ЗА КОЛИ?!

 

Общинският съветник от ГЕРБ Нейко Генчев напомни за новия статут на Велико Търново като историческа и духовна столица на България, от който се очаква увеличаване на туристопотока. Според него в стратегията при разработването на генералния план на движението градът трябва да се раздели на нова и стара градска част, всяка със своята специфика. Негово бе и смелото предложение целият Стар град да бъде зона, затворена за автомобили, в която да се движат пешеходци, велосипедисти, електромобили и общественият транспорт, който може дори да е безплатен. А туристическите автобуси и автомобили въобще да не влизат там, като се помисли и за добра транспортна комуникация между Стария и Новия град. Противно на очакванията, предложението на Нейко Генчев срещна одобрение с въпроса „Обаче къде ще отидат автомобилите от „Варуша”?

Според депутата Милен Михов изграждането на буферни паркинги трябва да бъде изключително прецизирано. „Ако един такъв паркинг не е на мястото си и има лоша комуникация и достъпност, той няма да играе никаква роля. Ако няма асансьор, който да качва хората от паркинга под Царевец, така ще си и остане – неизползван. Това е свързано и с изграждането на достъпна среда до туристическите обекти”, обясни той. Г-н Михов определи като твърде остаряла транспортната схема на градския транспорт, в която маршрутите не са променяни три десетилетия. За пример той посочи линията до ВТУ, по която се движат поне четири номера автобуси, а в Ректората се обучават вече само два факултета, и то не от най-големите.

 

НОВА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ТРАНСПОРТ

 

Участниците в обсъждането очертаха организацията на градския транспорт като един от големите проблеми за града. Според тях в момента има огромни зони от града, които не са покрити. С недостатъчно покритие са големи индустриални и жилищни райони, а пътуването между тях, макар и на малко разстояние, е свързано с огромни обиколки и прикачвания. Освен това движението между индустриални зони, в които работят хиляди, особено в пиковите часове, натоварва трафика до 30 процента. Става дума за Западната промишлена зона, Дълга лъка. Няма обществен транспорт и до парка „Света гора”. Друго неудобство е, че придвижването с обществен транспорт от квартал до квартал задължително минава през центъра. Затова граждани предложиха да се предвидят поне на три места спирки, на които да става прикачване на друг автобус, водещ до желания квартал. Съществена забележка бе и фактът, че разработчиците ползват устройствения план на Велико Търново от 1998 г., изготвен от Общината и осъвременен през 2003 г., който вече е изключително неактуален.

Заради очертаващата се нова Западна индустриална зона в посока с. Момин сбор Общината предвижда на около 340 дка общинска земя да се проектира трасе, което да бъде продължено до разклона за Леденик и с връзка с бъдещия път Русе – Велико Търново. Тази информация също е предоставена на експертите от ИТСИ. Стоян Георгиев, бивш началник на ДАИ и председател на СБА, пожела в стратегията да залегне и обстоятелството, че след няколко месеца на всички пунктове за годишни прегледи на автомобилите ще се поставят екостикери. Затова Общината ще бъде принудена да реши какви екозони ще има в старата столица и какви автомобили ще се движат в тях. А това също ще създаде проблем.

Дискусията в понеделник дава началото на още серия от подобни срещи между екипа, правещ плана, общинската администрация и обществеността, които са планирани и в началото на следващата година.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки Христо ПАВЛОВ

 

 

3 thoughts on “Първо обсъждане на новата организация на движението във В. Търново

 • 18.12.2019 в 17:56
  Permalink

  Това единствените две широки улици да са еднопосочни е гениална идея. Но аз се сещам дори за по–добра, а именно да станат пешеходни. !

  Отговор
 • 18.12.2019 в 19:02
  Permalink

  Мисля че е разумно да се почерпи опит от европейски градове с историческа стара част и пресечен терен. Има такива – като започнете от Берн, Хайделберг, Арл, Баден-Баден, Фрайбург…. Хората са го мислили, планирали и реализирали много преди нас. А това да са еднопосочни България и Габровски е пълно безумие! Махнете паркиралите коли от улиците и 50% от проблемите ще се решат.

  Отговор
 • 18.12.2019 в 22:51
  Permalink

  Обсъждането приличаше на формално оправдание за похарчването на едни пари за нещо, което се знае, че няма как да стане. Пък и как да стане, като на единица площ в староседалищното, велико и не знам какво още, което не е, Търново, живеят прекалено много хора. Да спрат да си карат колите, които едва намират къде да спрат? Абсурд. Как се стигна до тук? Много лесно. Тотална корупция на поредица от общински управи, съчетана с тотална некомпетентност и безотговорнорст. И сега на къде? Малко облекчение може да се получи с построяването на надлез пътна връзка между района до гара Трапезица и магистралата отвъд жп линията. Алея за вело и пешеходци край реката между автогара Юг и подножието на Царевец. Надлез между Зоната и парк Габровски. Основно, да се преустанови затрояването на града в настоящата му регулация.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *