5198 четения

Екоферма в Балкана ще прави по 500 еленски бута на седмица

Бизнесът с чисти храни е в подем, създават няколко ферми и млекопреработвателни предприятия

 

НЯКОЛКО ГОЛЕМИ ПРОЕКТА ЗА МЕСОПРЕРАБОТВАТЕЛНИ И МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛНИ ПРЕДПРИЯТИЯ СА В ПРОЦЕС НА ОДОБРЕНИЕ В МОМЕНТА, а изграждането на екоферми и мандри, както и цехове за колбаси в целия регион, е в подем. Регионалната екоинспекция и общините одобряват серия от подобни бизнесначинания, които се определят и от интереса на потребителите, който е свързан с качествената храна.

Един от най-интересните е на фирмата „Извор – 63 Трухчеви” ЕООД. Инвеститорът планира една от най-добрите екоферми в района на еленското село Вълчовци. В момента върви процедура за промяна на Подробния устройствен план за района и преотреждане на земеделска земя за безвредни производствени дейности.

Предвижда се изграждане на малък цех за производство на сурово-сушени деликатеси от месо. Тук ще се прави еленски бут, произведен по класическа технология. Сградата, в която ще става производството, ще бъде с площ около 200 кв. м. Тя ще бъде от метална конструкция, облечена с термопанели.

Технологичният процес на производство ще включва естествено сушене на доставените от екоферми бутове. Процесът ще бъде цикличен, като ще се повтаря всяка година през октомври и ноември. В този период за една – две седмици ще бъдат обработвани до 500 бута. Обработката на бутовете ще включва обрязване, подготвяне и осоляване, като престоят им в сол ще бъде 50 дни. Следва измиването им и окачването им в естествена сушилня. В сушилнята бутовете ще престояват до новото й зареждане през следващата година.

Производството е безотпадъчно, тъй като изрезките на бутове също ще подлежат на консумация.

МАНДРА КРАЙ ЛЯСКОВСКОТО СЕЛО ДРАГИЖЕВО ПЪК ЩЕ ПРАВИ ИВАН СТЕФАНОВ. Цялата ферма ще е на площ от над 3 дка и в нея ще се отглеждат 40 млекодайни крави.

След издояване на животните млякото ще се транспортира по млечен път до помещението за преработка, където ще се съхранява в специална хладилна вана. Новата сграда ще е 70 кв. м, а в мандрата ще се преработва до 200 литра сурово мляко на ден.

Голямо млекопреработвателно предприятие ще се прави и в района на Павликени. Инвестицията е на фирма „Милк Асет“ ЕООД и вече е представена в местната администрация, разбра „Борба“. В производствената сграда е планирано да се обработват по над 100 тона сурово мляко на ден. От него пък ще се приготвят цялата гама млечни продукти – кисело и прясно мляко, кашкавал, сирене, извара и т.н. Природен газ ще е основният енергоносител, а цялата производствена база ще е разположена на площ от над 15 дка в землището на Павликени.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *