314 четения

За 10-и път търновските съветници ще обсъждат проекта за вилно селище с 22 къщи край Малки чифлик

Поредното си отрицателно становище са дали кметът и ВиК, местните хора също са против

 

ЗА ПОРЕДЕН, 10-И ПЪТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЩЕ ГЛЕДА КАЗУСА С ИЗГРАЖДАНЕТО НА ОГРОМНО ВИЛНО СЕЛИЩЕ НА ПЛОЩ ОТ БЛИЗО 40 ДКА КРАЙ МАЛКИ ЧИФЛИК. Вложението е на доц. Георги Каббе, който има намерение да изгради жилищен комплекс от затворен тип на стойност 12 млн. лв. в местността Къс Хисар. Опитите му са още от мандата на предишния кмет д-р Румен Рашев, но винаги удрят на камък, защото водата в района не достига и ако проектът се реализира, обитателите на над 300 къщи, множество фирми и даже регионалното депо за отпадъци биха минали на воден режим.

Каббе планира вилно селище с 22 еднофамилни къщи и заведение, а с този проект ще се занимава вече четвърти състав на Общинския съвет. Поредното си отрицателно становище обаче е депозирал кметът на Шереметя Пламен Петев, а шефът на „ВиК Йовковци“ инж. Димитър Владов е изпратил специално писмо, в което се казва, че наличните водни количества в този район вече са изчерпани.

„Не сме съгласни, защото намеренията на предприемача са да ползва всички комуникации от Шереметя – ток, вода и пътища. Селото ни се захранва с вода от стар местен водоизточник, който се ползва и от близкото депо за отпадъци. Ако бъде свързан и с новото селище, водата няма да достига”, обясни кметът на Шереметя Пламен Петев. Всичките 311 жители на селото са единни, че не бива тежките камиони и бетоновози на строителните фирми да минават по техните улици.

„Нямаме нищо против да бъде осъществено вложението, но първо да се направи обходно трасе и да се изградят алтернативни източници на вода и ток. Районът е атрактивен, само на 3 км от Велико Търново и Арбанаси е и вероятно бързо ще се разрасне”, категорични са хората.

ПОЛОЖИТЕЛНО СТАНОВИЩЕ ЗА ИНВЕСТИЦИЯТА Е ДАЛ НАМЕСТНИКЪТ НА МАЛКИ ЧИФЛИК ИВАН ЙОРДАНОВ, което обаче касае единствено промяната на предназначението на имота.

Според управителя на „ВиК Йовковци” Димитър Владов техният отказ също е изразяван неколкократно, тъй като подобно водоснабдяване е недопустимо за водната компания.

От друга страна, изграждането на подобен комплекс би осигурило освен инвестиции нови работни места и приходи от данъци и такси за местната хазна. Крайната дума за инвестицията ще има Общинският съвет на Велико Търново .

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *