„Дякония и мисия” прави благотворителен базар за самотни възрастни хора

НА САМОТНИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА ИСКАТ ДА ПОМОГНАТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТЪРНОВСКАТА ФОНДАЦИЯ „ДЯКОНИЯ И МИСИЯ“, в която членуват преподаватели от Православния богословски факултет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Те организират благотворителен базар на 21 декември от 10 до 16 часа в кафе-сладкарницата на „Пето авеню“ във Велико Търново. Картички, украса за елха и различни сувенири, изработени от талантливи млади хора, разпродават на базара членовете на фондацията, като всички средства са предназначени за самотни възрастни хора.

„Кампанията ни се нарича „От сърце – за протегнати ръце“ (хоби с кауза) и сме я започнали още от юли. Диана Николова, която е координатор във фондация „Дякония и мисия“, ръководи инициативата. Тя, заедно с талантливи приятели и доброволци, изработи картички, разделители за книги и други сувенирни изделия“, казва изпълнителният директор на фондацията д-р Стефка Кънчева, асистент в Православния богословски факултет. И допълва, че в начинанието на фондацията са се включили и хора, които със своето хоби са решили да подпомогнат усилията на доброволците. Габриела Станчева от Горна Оряховица дарила ръчно изработени украшения за коса, в кампанията много активно се включили и домуващите в Дома за стари хора „Венета Ботева“, които направили бродирани изделия, плетени украшения за елха на една кука, детски и бебешки терлички. Фондацията получила подкрепа и от приятели и съмишленици извън Велико Търново.

„На базара на 21 декември ще продаваме благотворително и календара „Пътуване в радостта“ 2020, който създадохме с общи усилия. В него има снимки, които ни изпратиха участниците в поклонническите пътувания, които нашата фондация организира. Предложихме снимките за гласуване в социалните мрежи и така заедно избрахме най-добрите запечатани спомени, които украсиха страниците на календара. Предпечатната подготовка е на нашия координатор Диана Николова. Календарът вече е факт и чрез него набираме средства за пътувания на възрастните хора от дом „Венета Ботева“ във Велико Търново“, допълва д-р Кънчева.

СРЕДСТВАТА, КОИТО „ДЯКОНИЯ И МИСИЯ“ НАБИРА ОТ БЛАГОТВОРИТЕЛНИТЕ СИ ИНИЦИАТИВИ, ЧЕСТО ОТИВАТ ЗА СПЕШНА ПОМОЩ от храни и средства от първа необходимост на възрастни, самотни хора и хора, изпаднали в беда. Затова и целогодишно фондацията приема трайни пакетирани хранителни продукти, консерви, бисквити и други в офиса си в Православния център „Проф. Тотю Коев“ във ВТУ.

Само преди седмица доброволците на фондацията са помогнали с храна на възрастни хора и хора в тежко положение в Джулюница, Поликраище и Леденик. Събраните до момента помощи са били достатъчни за 10 души, признава д-р Стефка Кънчева и допълва, че сред най-активните дарители са учениците от кръжок „Добродетелност“ при ОУ „П. Р. Славейков“ във Велико Търново с ръководители Стефан Ангелов и Елена Георгиева. Малките добротворци са се включили и във втората „Празнична работилница“ в Дома за стари хора във Велико Търново.

„Мечтата ни е да имаме възможност да оказваме помощ и да даряваме радост и на възрастни хора в околните селища. Досега имаме вече установено сътрудничество и приятелски отношения с Клуба на пенсионера и инвалида „Надежда“ в Леденик и Клуба на пенсионера и инвалида „Оптимист“ в Килифарево. Въпреки че тези населени места са близо до града, невъзможността да пътуват изолира възрастните хора“, признава Стефка Кънчева. Тя допълва и това, че участниците в „Дякония и мисия“ се опитват да наберат средства и за да осигурят на възрастните хора посещения на културни събития, както и да им дадат възможност да пътуват по маршрутите, които фондацията предлага.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *