За да не вдигат такса смет, общинските съветници на Велико Търново махнаха отстъпката й

ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ ВЕЧЕ НЯМА ДА ИМАТ БОНУС ПРИ ПЛАЩАНЕТО НАВЕДНЪЖ НА ТАКСАТА СИ ЗА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ. Това реши мнозинството в Общинския съвет на свое заседание в четвъртък следобед. Този вот бе на принципа на „по-малкото зло”, тъй като, ако не се премахне отстъпката, пък ще трябва да се вдигне налогът, обясни кметът Даниел Панов. Повече от час той мълчаливо слуша скандални изказвания по темата, включително и обвинения за това защо парите, събрани от таксата, не достигат. Бе намесено даже и името на бившия съветник Любен Велчев, който се отказа от мястото си заради конфликт на интереси, чиято фирма за 4 години получава 4,5 млн. за почистване.

„Не исках да говоря на днешната сесия, нито да се поддавам на провокации, наближават светли празници, в които трябва да отворим сърцата си за доброто. Населението нараства, териториите се увеличават и са нужни повече пари за почистване. Ако не премахнем отстъпката, както направиха и много други общини, трябваше да увеличим данъците”, обясни пред присъстващите кметът.

6,5 млн. лв. годишно влизат в местната хазна от такса смет, а по данни на самата администрация с премахването на отстъпката ще се събират над 400 хил. лв. повече.

В КАЧЕСТВОТО СИ НА ГРАЖДАНИН ПОИСКА ДУМАТА ПО ТЕМАТА И БИВШИЯТ ШЕФ НА ОБЩИНСКАТА ДАНЪЧНА СЛУЖБА ЦВЕТОМИР ЕНЕВ. Правилникът позволява в началото на заседанията граждани да се изказват по различни теми и той се възползва от това.

Съветниците не приеха предложението на адвокат Калоян Янков отстъпката при изцяло издължаване на данъка да стане поне 5%.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *