188 четения

Депутатът доц. Милен Михов търси помощ от здравния министър за търновски семейства

ДЕПУТАТЪТ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ВМРО ДОЦ. Д-Р МИЛЕН МИХОВ ТЪРСИ ПОМОЩ ОТ ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР КИРИЛ АНАНИЕВ ЗА великотърновски семейства, които се оплакват от тормоз от психично болни съседи.

По повод системен тормоз от страна на психично болни съседи живеещите на ул. „Д. Чоканов“ 7, бл. 13, в старата столица са изпратили жалби до народния представител от ВМРО от Великотърновски избирателен район и заместник-председател на ПГ „Обединени патриоти“ доц. д-р Милен Михов. Той от своя страна се е ангажирал да съдейства и е отправил питане до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Въпросите, на които изисква отговор народният представител, са свързани със задължителното настаняване и лечение на лица с психични разстройства. Депутатът пита каква е нормативната уредба, която урежда принудителното лечение в психиатрия, и необходими ли са промени, за да се разрешат такива случаи, и какви мерки са необходими, за да се подобрят грижите за психично болните хора.

По повод казуса Кирил Ананиев е отговорил, че във връзка с изработване на проект на стратегия в областта на психичното здраве със заповед на министъра на здравеопазването е създадена междуведомствена работна група. В нея са включени представители на министерствата на вътрешните работи и на правосъдието и Прокуратурата. Основната задача на работната група е да обсъди състоянието и анализира необходимостта от нормативни и фактически промени в областта на задължителното настаняване и лечение на лица с психични разстройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *