37 четения

Децата наистина стават по-послушни под заплахата да попаднат в списъка на лошите малчугани на Дядо Коледа

Британски учени от университета в Ексетър установиха, че децата действително стават по-послушни, когато са заплашени, че ще попаднат в списъка на лошите малчугани на Дядо Коледа и няма да получат подаръци, пише в.“Дейли мейл“.
Тактиката отдавна се използва от родителите и тя дори е спомената в коледната песен „Santa Klaus Is Comin’ To Town“. В нея се казва, че Дядо Коледа си бил направил списък, в който фигурират децата, които са били послушни и тези, които са били лоши.
Учените от университета в Ексетър интервюирали 4200 родители от цял свят. Около 40 процента от респондентите признали, че заплашвали хлапетата си, че ще ги вкарат в „лошия списък“ на Веселия старец. В резултат на това децата много бързо оправяли поведението си за цялата следваща година.
За много малчугани Дядо Коледа е култова личност и те подхождат със страхопочитание към него. Той е безспорен авторитет за тях и мнозина изпитват силно разочарование, когато разберат, че белобрадият персонаж е измислен. Учените са установили, че в семействата с високо академично образование децата започват да се питат за съществуването на Веселия старец средно на 7 години и 7 месеца. Този процес не настъпва толкова бързо при по-необразованите хора. При тях първите терзания за съществуването на Веселия старец настъпват на 8 години и 8 месеца.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!