76 четения

Екип на лясковската детска градина „Славейче” дари предпразнично храна на нуждаещи се хора

За единадесета поредна година в Лясковец бе организирана изложба от кулинарни творения, дело на екипа на детска градина „Славейче”. Идеята да покажат своите умения в кухнята, за да зарадват нуждаещи се свои съграждани, се роди преди години и благотворителната изложба стана традиция. Тя се организира в навечерието на Бъдни вечер и приготвените ястия са изцяло постни и типични за празника. В момента екипът на директорката Елка Йорданова се състои от 17 души и всички те за пореден път с желание и вяра в доброто се включиха в благородното начинание. Ястията, които приготвят, са изцяло лично дарение от всяка домакиня, а тази година за доброто дело сготви дори огнярят на детското заведение, който омеси Боговица.

И този път дарителската акция премина под наслов „Единадесет години с добри сърца”, а събраните на трапезата блюда бяха 37. Щедрите хора от екипа приготвиха с майсторство и обич много кулинарни шедьоври, донесоха и направени по-рано туршии, конфитюри, сладка. Директорката сготви специалитета си зелник по македонски, както и тиквеник, пълнена тиква със сушени плодове и мед. Екипът й отрупа масата с пълнени чушки, ориз с гъби, ориз с праз и маслини, тиквички с домати, постно зеле, маслини, зелеви и лозови сармички – задължителни за празника, различни салати, няколко вида тиквеници и дребни курабийки, локумени резенки, кекс, баклава, щрудел, печена тиква, баници, пити, както и специалната пита Боговица – дело на директорката и задължителна за Бъдни вечер. Имаше и много сушени плодове, пресни плодове и зеленчуци, локум, орехи и голяма бисквитена торта.

На откриването на изложбата специален гост бе архимандрит Калистрат от Рилския манастир. Той освети храната, отслужвайки молебен за здраве и успехи, благослови и поръси всички гости и екипа на „Славейче” и изрази голямо възхищение от факта, че за пръв път вижда толкова красив параклис в детска градина. Параклисът в „Славейче” е подарък от покойната майка Пелагия и в продължение вече на 10 години той е място за успокоение за децата, особено за тези със специални образователни потребности, които не са малко в детската градина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *