martineli

martineli

Иван Бейков не дочака справедливост от Страсбург за реабилитация като репресиран

Адвокат Иван Няголов: „Няколко години след жалбата тя е приета за разглеждане, но човекът вече бил починал”

ПРОЧУТИЯТ С ТРУДНИЯ СИ ЖИВОТ НА ПРОКУДЕН ОТ БЪЛГАРИЯ ЗАД ГРАНИЦА ИВАН БЕЙКОВ НЕ ДОЧАКА СПРАВЕДЛИВОСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД по правата на човека в Страсбург, научи „Борба“. През пролетта на 2019 г. той е починал на 89 години и без за това да бъде съобщено, потвърди областният лидер на СДС Мирослав Трифонов, който научил случайно.

„Няколко години след жалбата тя е приета за разглеждане, но човекът вече бил починал! Получих писмо от Страсбург, че най-късно до 21 януари 2020 г. трябва да се съобщи дали се поддържа жалбата. За съжаление, в този случай явно до дело срещу държавата няма как да се стигне“, коментира адвокат Иван Няголов.

ЖАЛБАТА НА ИВАН БЕЙКОВ ДО ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД ПО ПРАВАТА НА ЧОВЕКА Е ИЗПРАТЕНА ПРЕЗ 2015 Г. Още през 2008 г. пред Областна администрация – Велико Търново, Иван Бейков Марков е заявил да му бъде изплатено еднократно обезщетение заради претърпяна от него репресия. Искането е съгласно Закона за изменение и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

Към искането са приложени извадка от изложение, подписано на 12.06.1970 г. от зам.-началник „Окръжно управление” до Министерството на вътрешните работи, в което се иска лицето Иван Бейков Марков от Силистра да бъде обявено за общодържавно издирване. След като е разгледал така депозираното искане, областният управител преценил, че не е комплектувано с документи по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Следва дълго и трудно събиране на документация. В специално съобщение е посочено, че относно измяната на родината в Австрия на Бейков той е обявен за общодържавно издирване. После е осъден за това, че на 9.06.1970 г. е излязъл извън пределите на страната с разрешение на надлежните органи на властта и без уважителни причини не се е завърнал в страната в продължение на три месеца от изтичане на срока на разрешението му. След предприетите действия от страна на областния управител следва служебно събиране на необходимите документи за доказване на репресивната мярка „нелегален”.

Едва на 18.02.2014 г. е постановен отказ за изплащане на еднократно обезщетение поради липса на писмени доказателства. Иван Бейков обжалва отказа пред Административен съд – Велико Търново, но решението не е в негова полза. Такова е и становището на ВАС. Основен мотив – липса на документи! Така българските съдилища са нарушили правото на Иван Бейков за справедлив съдебен процес, правото му на справедливо гледане на неговото дело и правото му решаването на правния спор да бъде осъществено от безпристрастен съд, който е в Страсбург. В жалбата до там са посочени конкретни искания, които за българското правораздаване са останали недопустими. Освен справедлив процес Бейков вероятно щеше да получи и справедливо обезщетение за претърпени имуществени вреди, пропуснати доходи, разходи и разноски в съдебните производства пред националните съдилища.

Иван Бейков бе ортодоксален антикомунист. Съвременник и участник на събитията преди и след 9 септември 1944 г. На 19 г. е набеден, че е бил организатор за свалянето на властта. Лежал е в затвора в Плевен, Белене, Шумен общо седем години, пет месеца и 20 дни. Бил е политически емигрант в САЩ близо 20 години. След падането на Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. Бейков се завръща в България и живее във Велико Търново. За своите перипетии и за живота си той е разказвал приживе многократно. Сега обаче не можа да дочака справедливост от Страсбург.

Нели СУКОВА

Иван Бейков

Сн. архив

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *