52 четения

Обществени сгради в Балван се сдобиха с датчици за известяване при пожар

Датчици за известяване при пожар в няколко обществени сгради бяха поставени в жилището на трудноподвижна и самотно живeeща възрастна жена и в сградите на Центъра за превенция и спорт, пенсионерския клуб, Кризисния център за деца в риск и в Дома за възрастни хора „Св. Иван Рилски“ в Балван.

Датчиците са с автономно захранване и при наличие на дим в помещението издават силен звуков сигнал, който може да бъде чут освен от собствениците, също и от техните съседи. Предоставянето и монтирането им беше осигурено от Съюза на пивоварите в България.

Тази инициатива датира от 2017 г., когато в Балван бяха монтирани детектори за дим в общо 12 къщи на самотно живеещи хора. Идеята на РДПБЗН и останалите партньори е пожароизвестителни датчици да бъдат поставени в домовете на тази група от хора и в останалите населени места в общината, а определянето на жилищните сгради ще става по предложение на кметовете.

Наред с тази проява стартира и кампания „С грижа за възрастните хора“, чиято инициатива е предприета в партньорство между РДПБЗН – В. Търново, и Община Велико Търново.

За целта на кампанията са изготвени брошури, в които са представени основните правила, които трябва да се спазват за недопускане на пожари при използване на различни отоплителни уреди през есенно-зимния сезон, както и мерките за безопасност при употреба на електрическите уреди.

Идеята на РДПБЗН е тези брошури да достигнат до всички възрастни хора чрез още един проект „Внуче назаем“, реализиран от Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“. Замисълът на двата проекта е с помощта на децата от двадесетте центъра за работа с деца и младежи към Община В. Търново да стане разпространението на брошурите сред всички възрастни и самотни хора в малките населени места от общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *