94 четения

Със средства на благодетели закупиха апаратура за търновската неонатология

Стотици хора подкрепиха акцията по набиране на средства за закупуване на видеоларингоскоп за нуждите на Отделението по неонатология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. В началото на октомври звеното обяви старта на кампанията за осигуряване на апаратурата и веднага след това младо семейство дари 1000 лв., събрани по време на сватбеното му тържество. Скоро след това примерът бе последван от още една двойка, която събра 1022 лв., също в рамките на венчавката си.

В навечерието на Деня на недоносените деца зад каузата застана и Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. На 16 ноември в салона бе благотворително представен детският мюзикъл „Патиланци“, като по един лев от всеки продаден билет бе дарен за закупуването на видеоларингоскопа. Тогава бяха събрани 703 лв., като с тях общата сума за уреда стана 3567 лв.

Близо 1500 лв. обаче не достигаха за осигуряването на апаратурата, но от специализираната фирма за доставка на медицинска техника „КлиниМаг“ решиха да подкрепят каузата на отделението и предоставиха видеоларингоскопа на по-достъпна цена.

Уредът вече е на разположение на специалистите в бебешката реанимация и с него се постига по-лесно и безболезнено интубиране на новородените деца и точното неинвазивно приложение на сърфактант.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *