Забава и знание

8 храни, укрепващи имунната система

Ако желаете да укрепите имунната си система, правилните витамини и минерали могат да помогнат. Въпреки че що се отнася до имунната система, рядко се обръща внимание на начина на хранене, това е един от най-добрите и най-надеждни методи да се предпазим от настинки и други заболявания, пише Organichno.com.

Eто осем храни, които укрепват имунната система.

Чушки

Някои сортове чушки са близо два пъти по-богати на витамин С от цитрусовите плодове. Освен това те съдържат и бета-каротин, който не само се грижи за доброто здраве на кожата и очите, но според проучванията помага и за укрепване на имунната система.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове също са богати на витамин С. Смята се, че този витамин помага за увеличаване на производството на бели кръвни телца, които играят основна роля в борбата с инфекциите. Тъй като тялото не произвежда и не натрупва този витамин, е важно редовно да консумираме храни, които го съдържат. Можете да приемате витамина и под формата на хапчета, но естествените му източници винаги са за предпочитане.

Джинджифил

Смята се, че джинджифилът действа подобно на витамин С и може да помогне за справянето с настинката още при появата на първите симптоми. Джинджифилът е леко лютив, защото съдържа джинджерол, който е близък до капсаицина – съставката която правии лютите чушки лютиви. Именно джинджерола допринася за успокояващото действие на джинджифила.

Куркума

Можете да срещнета тази подправка в повечето рецепти за къри; тя е жълта на цвят и леко горчива, но върши просто чудеса що се отнася до здравето. Тя има успокояващо действие при артрит, а скорошни проучвания показват, че високите концентрации на куркумин (на който се дължи жълтия й цвят) – могат да помогнат за намаляването на висока температура.

Спанак

Спанакът, богат на витамин С, бета-каротин и антиоксиданти, е идеален за имунната ви система. Ако искате да извлечете най-много ползи от него, гответе го възможно най-кратко или най-добре го консумирайте суров. Освен спанакът, другите зеленолистни зеленчуци, също имат множество здравословни ползи.

Броколи

Подобно на спанакът, броколите също са изключително богати на антиоксиданти и витамините А, С и Е. Те са едни от най-здравословните зеленчуци, които можете да сложите на масата си, а за да извлечете максимални ползи, ги гответе по-кратко.

Кисело мляко

Скорошни проучвания показват, че киселото мляко помага за укрепване на имунната система, благодарение на живите бифидобактерии, които съдържа. Освен това то е и източник на витамин D.

Бадеми

Често нуждата на организма от витамин Е, се пренебрегва за сметка на по-популярния витамин С, но той е не по-малко важен що се отнася до здравето на имунната система. Витамин Е е мастно разтворим, което означава, че организмът се нуждае от мазнини, за да го усвои правилно. Можете да получите цялата необходима дневна доза от витамин Е само от половин чаша бадеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *