Кой и защо не трябва да яде тиква?

Тиквата е перфектният есенен плод, пише zdrave.to. Начините да бъде приготвена са най-различни начини: печена, варена, панирана, на пара, на пюре, на супа, на омлет и т.н. 

Много учени разказват за ползите от тиквата. Тя е полезна както за деца, така и за възрастни. Въпреки това, не на всеки се препоръчва да включи тиква в диетата си.

Ползи:

Този зеленчук е 90% вода, съдържа много витамини, аминокиселини, протеини, въглехидрати. По-специално, зеленчукът съдържа витамини А, С, Е, D, РР, К, група В и рядко срещаният витамин Т.

Тиквата е богата на минерали като флуор, магнезий, мед, калций, цинк, манган, фосфор, йод. В допълнение, тя може да се съхранява при стайна температура и да не губи полезни свойства.

Тиквата има слабително действие, което има добър ефект върху стомашно-чревния тракт. Препоръчва се за отстраняване на холестерола и токсините от организма.

Благодарение на високото съдържание на калий, употребата на този зеленчук подобрява сърдечно-съдовата система и намалява рисковете от хипертония.

Вреди:

Тиквата затруднява сериозно процеса на отслабване поради високия си гликемичен индекс. Много е важен начинът, по който ще я приготвите.

Ако обичате тиква и не искате да се откажете от нея, то тогава задължително трябва да я приемате в суров вид.

Същото важи и при омазняване на черния дроб. Приемана по този начин, тиквата има много по-нисък гликемичен индекс и запазва всичките си полезни свойства.

Диабет

Именно поради високия гликемичен индекс не се препоръчва тиква на страдащите от диабет, тъй като може да причини внезапни скокове на кръвната захар.

Гастрит

Мощните ѝ алкални свойства потискат доста силно киселинната среда.

Това може да се окаже вредно за хората, които страдат от гастрит, ниска киселинност или пък друг вид нарушения на киселинно-базовия баланс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *