martineli

martineli

Домашни навици, които ни разболяват

Всеки човек има своите странни навици, но когато те са безобидни, няма място за притеснения. Има някои особено опасни привички, с които задължително трябва да се разделим веднага, ако ценим здравето си.
На първо място е вредният навик да не сменяме гъбата, с която мием чиниите в кухнята. В мивката се мият не само чинии от храна, но и всякакви други предмети, субстанции и вещи. Това замърсява гъбата, чийто дом е в или около мивката. Експертите съветват безмилостно да изхвърляте гъбата на седмица и половина, и в никакъв случай да не чакате тя да потъмнее или да се замърси.
Втори в класацията на вредните навици е да не почистваме мобилния си телефон. Обаче най-верният помощник може да стане най-близкият враг на здравето. Телефонът е навсякъде с вас и носи следи от всички места, които сте посетили. Малки предмети от домакинството, като дистанционно управление, копчета на печката и други уреди, трябва да се мият и забърсват с препарат всяка седмица, а мобилният телефон дори по-често.
Избягването на проветрение на стаите е изключително вреден навик и трябва да се изкорени. Свежият въздух е здраве. Поради сух и застоял въздух е възможно да се появи главоболие, липсата на кислород води до умора. Наслаждавайки се на топлия въздух в стаята, затваряме плътно прозорците и се страхуваме от вируси, които „може да дойдат от улицата“. В действителност застоялия въздух може да бъде в пъти по-опасен за здравето.
Използването на една дъска за рязане в кухнята пък направо може да бъде смъртоносно. Режейки различни храни на една и съща дъска, рискувате хранително отравяне или инфекция. Най-често в кухнята се ползват дървени дъски за рязане, които обаче, се и замърсяват най-бързо. Изключително опасно е да се реже сурово месо за готвене и хляб на една и съща дъска, без да се измие. Затова експертите препоръчват дървените дъски да се сменят поне всеки месец.

Източник: struma.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *