Тези храни трябва да стоят далеч от хладилника

Поставянето на храните на студено ги поддържа по-свежи за по-дълго време. За съжаление обаче това не важи за всички хранителни продукти. Ето някои от храните, които не бива да се поставят в хладилника.

1. Картофи

Най-доброто място за съхранение на картофите не е в хладилника, а в хартиени торби или мрежи на хладно и сухо място. Защо не трябва да се поставят в хладилника? Защото нишестето, което те съдържат се превръща в захар.

2. Лук

Лукът също не трябва да се съхранява в хладилника, тъй като влагата вътре ще причини омекването му. Най-добре е да се съхранява на сухо и добре проветрено място, което същевременно трябва да е тъмно, за да не поникне лукът. Същото важи и за чесъна.

3. Домати

Съхраняването на домати в хладилника уврежда мембраната им, а след това вкусът и ароматът на зеленчука се променя. Охладените домати всъщност имат леко воднист и неузрял вид.

4. Хляб

През лятото най-често съхраняваме хляба в хладилника, за да не плесеняса, но и за да издържи по-дълго време. Поставянето му там обаче го прави по-жилав. В допълнение заради влажната и студена температура се ускорява процесът на изсъхване.

5. Мед

Поставянето на мед в хладилника води до неговото кристализиране. Съответно медът се захаросва много по-бързо, отколкото ако се съхранява на стайна температура. За да остане свеж и в течна форма, капачката на меда трябва да бъде плътно запечатана.

6. Пъпеш

Ако се остави за дълго време в хладилника, пъпешът ще загуби част от хранителната си стойност, включително антиоксидантите в него. Най-добре е пъпешите да се съхраняват на сухо и проветриво място, като температурата трябва да бъде нормална или стайна.

7. Босилек

Той може да почернее, ако се съхранява прекалено дълго време в хладилника. Когато се откъсне, най-добре е да се държи на сенчесто място и стъблата да се потопят във вода.

Други храни, които също не бива да се държат в хладилника са, бананите, авокадото и шоколадът.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.