222 четения

Гимназията по туризъм получи сертификат за качество по „Еразъм +”

Училището е пример за обучение по професионална подготовка, с международни стажове подготвя учениците за европейския пазар на труда

 

СЕРТИФИКАТ ЗА КАЧЕСТВЕНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМАТА „ЕРАЗЪМ +” ПОЛУЧИ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Отличието беше връчено на екипа на търновското училище по време на конференция „20 години Център за развитие на човешките ресурси, „Еразъм+ – Changing lives, Opening minds“, която се е състояла в края на декември в Интер Експо и конгресен център в София. По време на форума е бил направен обзор на проектите и дейностите, осъществени в България с подкрепата на най-голямата програма за образование, обучение, младеж и спорт на Европейската комисия – програмите „Еразъм+“ и „Европейски корпус за солидарност“.

Отличието, което търновската гимназия е получила, е за проекта „Професионално развитие на учители и обучители в професионалното образование и обучение с цел повишаване на социалното включване за учене на работното място“.

Работата по наградения проект е поредното предизвикателство пред учителите по професионална подготовка. Със закриването на помощните училища и преобразуването им в центрове за специална образователна подкрепа много деца със социални образователни потребности са ученици в професионалните гимназии. През тази учебна година в гимназията се обучават 16 деца в дневна форма на обучение и над 20 в изнесени паралелки. Екипът на училището решава, че е неподготвен за тази промяна, и учителите започват да търсят начини и методи за приобщаването на тези деца в училище и към професиите, за да ги подготвят и им помогнат за тяхната професионална реализация. Партньор в това предизвикателство е Специализираното професионално училище от Румъния за ученици с интелектуални затруднения и с увреден слух. Другият партньор по проекта е Общоевропейската асоциация за професионално образование и обучение, която обединява усилията, опита и резултатите на всички образователни институции в системата на професионалното образователно обучение в Европа. В продължение на две години партньорите се учат взаимно, обменят добрите практики и създават интелектуални продукти.

През 2002 г. е първият проект на гимназията, свързан с професионалното образование и обучение. С колеги от Австрия учителите създават учебни планове и програми за специалността „Мениджмънт в туризма“. През тези 17 години най-важното за екипа на най-голямата професионална гимназия е подобряването на обучението по професионална подготовка. Гимназията осигурява на учениците си международни стажове, които да подготвят децата за европейския пазар на труда. Гимназията работи и по проекта за разработване на единна мрежа от компетенции за професиите в туризма и процедури за тяхното валидиране и признаване. По него училището си партнира с институции от пет държави. В процеса на работа се установява, че компетенциите, които са значими в България, са сходни с тези в Германия, Австрия, Италия и Дания.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!