34-годишният Николай Жеков за пети път извади кръста от Янтра край Първомайци

34-годишният Николай Жеков за пети път извади Светия кръст от Янтра. Заедно с него в ледените води на реката край Първомайци скочиха още 28 мъже. Най-възрастният сред тях е 60-годишен, а най-младият – на 17 години. Сред желаещите да стигнат до Светия кръст имаше и петима именици. В надпреварата край реката се впуснаха смелчаци от Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Първомайци, Правда, Беляковец, Симитли.

Николай Жеков скача всяка година за кръста и сега късметът му се усмихна за пети път. Младият мъж е от Горна Оряховица и се занимава с частен бизнес. Има две деца – Мартин, на 10 г., и Ивана, на 2 г., която пък утре ще празнува имен ден. Пожела си да бъдат здрави той и цялото му семейство, да има много късмет и сподели, че в годините, в които отново е хващал Светия кръст, не е имал проблеми с болести.

Николай Жеков получи парични награди от кмета на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и от кмета на Първомайци Ясен Янков. Веднага след като ги получи, Николай Жеков сподели, че част от сумата ще дари на нуждаещо се дете.

И тази година Богоявленският ритуал до моста на Първомайци събра много хора. Светият кръст бе хвърлен във водите на Янтра от отец Анатолий. Заедно с отец Петър Янакиев отправиха благослов за здраве на всички. Доброто настроение поддържаха музикантите от фолклорен ансамбъл „Сидер войвода” при НЧ „Напредък – 1869”.

За да подкрепят смелчаците, които се бориха за Светия кръст в ледените води на Янтра, край реката заедно с инж. Добромир Добрев дойдоха и председателят на Общинския съвет Димитър Николов, заместник-кметовете Николай Георгиев, инж. Деница Коева, Пламен Мадемов, Стефчо Алипиев и секретарят на Общината Анелия Димитрова.

Над 1500 са имениците, които празнуват на Йордановден в община Горна Оряховица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *