35 смелчаци скочиха в ледените води на Янтра, 38-годишният Петър Филев стигна пръв до Богоявленския кръст

38-ГОДИШНИЯТ ПЕТЪР ФИЛЕВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СТИГНА ПРЪВ ДО БОГОЯВЛЕНСКИЯ КРЪСТ. Той скочи заедно с още около 35 смели момчета в ледените води на Янтра, за да се опита да хване кръста, хвърлен от Великотърновския митрополит Григорий.

Благодарение на късмета и куража си Петър прекъсна дългогодишната традиция курсант от Националния военен университет „Васил Левски“ да триумфира с Богоявленския кръст в ръце. „Стана много случайно. Един приятел ме накара да дойда тук, каза, че съм достатъчно подготвен и мога да се справя. И то взе, че така и стана“, каза минути след като излезе от водата Петър. Той скача за кръста за първи път, почитател е на спорта и е член на прочутото движение „Търново ранс“. Героят на деня получи благословията на дядо Григорий и парична сума от кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов.

Със 100 лв. от ритуала вчера си тръгна и младши сержант Симеон Симов. Той получи премията от народния представител на ВМРО доц. Милен Михов, който вече пета година избира курсант с българско име, на когото да даде личната си награда. „Всеки един от тях тук идва с надеждата да хване кръста, но един е избраният и има божия шанс да спечели и да хване кръста. За първи път от много дълго време не е курсант от Военния университет, но моята мисия е всяка година да избирам курсант за личната си награда. Избирам го да отговаря на две условия – да носи българско царско име, и този младеж се казва Симеон. И да бъде добър войник“, обясни доц. Милен Михов и уточни, че неговият избраник е второкурсник в специалността „Разузнаване“ и е от Пловдив.

Празникът вчера започна в Катедралния храм „Свето Рождество Богородично”, където Великотърновският митрополит Григорий отслужи литургия и извърши тържествен богоявленски водосвет. След това владиката и кметът на Велико Търново Даниел Панов поведоха литийното шествие, което стигна до площад „Цар Асен I”, където дядо Григорий освети бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски”, както и знамената на други организации и институции.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *