Баща води битка да вижда децата си, взети от майка им без развод и съдебно решение

ОТЧАЯН БАЩА НА 7-ГОДИШНИ БЛИЗНАЦИ ВОДИ БИТКА, ЗА ДА ВИЖДА ДЕЦАТА СИ. Преди няколко месеца майка им ги взела от семейното жилище в столицата и ги завела във Велико Търново, откъдето е родом. Веселин и Рада обаче нямат още развод и родителските права не са присъдени на никого от двамата. Въпреки това хлапетата дори били записани в търновско училище и отписани от софийското без знанието и съгласието на бащата, което е задължително. За своята драма мъжът разказва в жалба до Районна прокуратура във Велико Търново и до в. „Борба” още преди Коледа.

„Бих искал да дам гласност като баща, успял да общува с децата си едва общо 4 часа за 4 месеца поради серия неправомерни действия на техни роднини по майчина линия”, споделя Веселин.

Още преди своя сигнал до прокуратурата бащата е сезирал и Агенцията за закрила на детето, откъдето също реакция няма. По Коледа Веселин успял да говори с майката на децата си по телефона, но така и не му дали дори да ги чуе.

Всичко започнало на 24 август 2019 г., когато съпругата взела децата от апартамента в София и ги завела при родителите си и брат си в старата столица. Веселин твърди, че двамата са съпрузи от 18 г., не са имали сериозни конфликти, а след дълго чакане на деца най-после това щастие влязло и в техния дом. Преди месеци той обаче случайно разбрал, че жена му е теглила огромни кредити от банки без негово знание, за да помага на брат си. По думите му ставало въпрос за около 58 000 лева заеми. Междувременно той купил по-голямо семейно жилище, но за да го опази от бирници, го записал на името на своята майка. Като научила, жена му обаче се разсърдила и по съвет на своите родители и на брат си решила да напусне съпруга си заедно с близнаците и да подаде молба за развод в София. Делото обаче още не е тръгнало.

„На 7 декември пристигнах във В. Търново и ми дадоха да видя децата за минути пред тяхната търновска баба, после ме изгониха, без да ме оставят насаме с тях. Не ми позволиха и да ги заведа при моя баща в Момин сбор. Не съм оставал насаме с децата си нито минута, така бил препоръчал адвокатът на Рада. Вероятно тези хора смятат препоръката на адвокат за съдебно решение, поне когато това е в тяхна полза”, пише бащата в жалбата си до прокуратурата.

ИНСТИТУЦИИТЕ НАВЯРНО МЪЛЧАТ, ЗАЩОТО ЗА ТЯХ СЛУЧАЯТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ НЕРЕЧЕ ОТВЛИЧАНЕ, тъй като Веселин и Рада нямат развод и родителски права не са присъждани по тази причина от съда.

Но ако прокуратурата не може да се меси в личните отношения на съпрузи, тя обаче със сигурност би трябвало да провери дали подписът под документите за преместването на близнаците в търновско училище наистина е на техния баща, или е подправен. Ако това е така, става въпрос за престъпление по Наказателния кодекс.

„Делото за развод може да се проточи. Какво да правя до крайния изход? При такова мълчание на социалните служби може би трябва децата да са при този родител, който успее да ги отмъкне ли? Готов съм на всичко за децата си!”, заяви още отчаяният 53-годишен мъж с търновски корен.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *