Богата надгробна могила на римски воин проучи археологът Калин Чакъров край Лясковец

БОГАТА НАДГРОБНА МОГИЛА НА ВОИН ОТ РИМСКАТА ЕПОХА УСПЯ ДА ПРОУЧИ В ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ НА 2019 Г. археологът от Регионалния исторически музей във Велико Търново Калин Чакъров. Той работи заедно с екипа си на спасителните разкопки в подножието на Петропавловския манастир край Лясковец, където са открити 19 гроба, повечето от тях датирани към средата на III в. сл. Хр.

Надгробната могила се състои от централен гроб и вторични погребения около него. Основният гроб е със значителни размери – 3 м дължина и 1,20 м дълбочина, и над него е натрупана първоначално по-малка могила. Около могилата са били извършвани ритуали, по време на които в памет на покойника са поставени железен сгъваем стол и керамични съдове, някои от които в специална кутия, която тогава се е наричала циста. Впоследствие други хора са погребани в периферията на могилния насип, разказва Калин Чакъров и уточнява, че според първоначалните хипотези става дума за виден представител на местното общество и затова могилата е станала притегателно място за жителите в околността.

 

За обществения статус на покойника учените съдят по гробните дарове и личните принадлежности на починалия, поставени в могилата. Една от най-забележителните находки е сребърна фибула с позлата и много детайлно изображение на конник с копие. Бижуто е изключително рядко за територията на днешна България. Друга екзотична находка е манерка, направена от черупката на щраусово яйце, по която личат следи от червена боя. Такива манерки са откривани из други краища на Римската империя, но съдът е голяма рядкост за нашите географски ширини. Сред останалите ценности се открояват войнишки колан със сребърни апликации и висулки, керамични кадилници, желязна брадва, бронзова монета и др.

Археолозите предполагат, че видният покойник е воин от тракийски произход, завърнал се след приключване на военната служба в родното си място, намиращо се в територията на областния град Никополис ад Иструм.

Погребаните в могилата са били кремирани и останките им са положени в гробните ями с ритуални дарове – глави от животни и късове месо, както и черупки от орехи. Открити са и много разнообразни находки – керамични и стъклени съдове, бронзови монети, златни обеци, колани, верижки и др. В един от гробовете е открит рядко срещан керамичен съд – кана с изображение на човешко лице, чийто стил на изработка напомня за работилниците на Античния керамичен център край Павликени.

Два месеца са продължили спасителните разкопки, в които заедно с Калин Чакъров са работили консерватори, реставратори и археолози от музеите в Горна Оряховица и Велико Търново. Разкопките са проведени заради инвестиционно намерение, засягащо целостта на могилата, и са финансирани от собственика на „Троя стил“ Пламен Чеснаров след разрешение от Община Лясковец и с подкрепата директора на Великотърновския музей д-р Иван Църов. През следващата година археолозите ще търсят възможности за продължаване на проучванията в неизследваната част от могилата, с които да обогатят историята на околността на днешния град Лясковец през римската епоха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *