Номинираха събарянето на кино „Полтава“ за Градски бъг на годината

СЪБАРЯНЕТО НА КИНО „ПОЛТАВА“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОПАДНА В НОМИНАЦИИТЕ НА ПЛАТФОРМАТА ЗА АРХИТЕКТУРНА КРИТИКА И ПУБЛИЦИСТИКА WhATA. Четирима родни архитекти са в основата на тази платформа, която от 2010 г. досега дава своите годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA – платформа за архитектурна критика и публицистика, обаче победителите се избират с онлайн гласуване.

Търновското кино е с номинация в една от категориите за провалите в българската архитектура „Градски бъг на годината“.

„Събарянето на кино „Полтава” – една от най-характерните сгради в центъра на Велико Търново, беше откровена глупост. Завършено през 1974 г. по проект на арх. Таньо Белев, киното беше социнтерпретация на търновското Средновековие, но носеше нещо и от духа на Луис Кан със своите едри, монолитни форми, изявени арки и тухлена облицовка. Като всяко подобно кино, в един момент и това затваря врати и е превърнато в битпазар от магазини, ресторанти, дискотека, бинго. Забележителните тухлени фасади започват да се рушат, опасани от грозни тенекиени навеси, черва от въздуховоди и струпеи от климатици.

Малко бяха киносградите с толкова специфична архитектура у нас. Сега на мястото на „Полтава” ще се строи търговски център. А ние ще продължим да мечтаем някога някой инвеститор да поеме риска и да пробва да реконструира наследството, вместо просто да го бута.” Това е мотивацията, с която несъществуващата вече сграда на кино „Полтава“ е включена в номинациите.

В тази категория са още колчетата на „Графа“ и несподелените български улици, случаят „Златен век“, казусът около Детската болница в София, събарянето на жп завода в София, резиденция „Диневи Лозенец“ и Историческия парк край Варна.

Останалите номинации са за архитектурно събитие на годината, за най-интересните изложби, лекции, срещи, случки, за архитектурна тенденция на годината, сграда на годината, за малките добри изключения, които се надяваме да станат норма, книга на годината, личност на годината и др. Онлайн гласуването продължава до 31 януари 2020 г., победителите ще бъдат обявени на 17 февруари.

Ако искате да гласувате, можете да го направите тук: http://whata.org/blog/?c=klasacii.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. WhATA

Един коментар за “Номинираха събарянето на кино „Полтава“ за Градски бъг на годината

  • 07.01.2020 в 14:15
    Permalink

    Присъединявам се, тъжно много тъжно е, че няма да го видим повече така, както беше, а там ни беше хвърлен пъпа, както се казва. А най-хубавата грозното е , че трябва да го гледаме като хранителен магазин, то в Търново повече от това няма. Жалко е. Но парите и властта какво ли не правят. Доказаха, че са над разума.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *